Spánek bez oddechu

22. únor 2011

Spánková apnoe není jen chrápání. Jak funguje alergenová imunoterapie? Historie a současnost ústavu pro choromyslné.

Spánková apnoe – jedna z poruch spánku – dokáže velmi znepříjemnit život pacientů. Odborníci zjišťují, že „zdánlivě obyčejné chrápání“ může mít daleko závažnější dopady. Spánková apnoe je typická dechovými pauzami ve spánku, které mohou být až dvouminutové. V těch nejtěžších formách se ale mohou v součtu došplhat až k neuvěřitelným třem hodinám „nedýchání“ během jednoho sedmihodinového spánku. Řešení přitom existuje, i když může připomínat přípravu na výstup na nejvyšší horu světa. Více řekne primář Plicního oddělení jihlavské nemocnice Tomáš Snížek.

Kdo trpí pylovou alergií, určitě si pochvaluje současné mrazivé počasí. Ale na pylovou alergii se dá vyzrát i jinak než útěkem od alergenů. Takzvaná alergenová imunoterapie je dostupná ve formě injekcí, kapek i tablet. Faktem však zůstává, že léčit se dá jen část alergií. Doc. Petr Panzner, přednosta ústavu imunologie a alergologie plzeňské fakultní nemocnice, vysvětlí princip alergenové imunoterapie.

Duševně nemocní lidé byli v minulosti umisťování spíše do věznic než do léčebných ústavů. Postupně začaly vznikat útulky a špitály pro duševně nemocné. Až císař Josef II. vydal v roce 1781 pravidla pro budování nemocnic, v nichž nařizoval, že jejich součástí musí být i ústavy pro choromyslné. A tak když byla před 220 lety v roce 1791 otevřena Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, nabízela v jednom ze svých prvních ústavů léčbu duševně nemocným. Historii a současnost Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice představí její přednosta prof. Jiří Raboch.

Aktuální rubrika ze zahraničí přinese studii o účincích vlákniny v potravinách na přežití člověka a pokrok ve výzkumu Downova syndromu.

autor: mas
Spustit audio