Sparta má po dvou letech generálního sponzora, stále touží po Rosickém

2. červenec 2015

Fotbalová Sparta se chce v další sezoně vrátit na pozici nejlepšího týmu v Česku. Do nadcházejícího ročníku půjde s novým generálním partnerem, společností Synot Tip, a také několika změnami v kádru. Získala hlavně zahraniční hráče a stále touží po kapitánovi české reprezentace Tomáši Rosickém.

Nový generální partner Sparty patří do mezinárodní skupiny Synot, která je titulárním partnerem nejvyšší fotbalové soutěže v Česku. Sparta je asi nejbohatší klub v Česku a pro skupinu Synot je toto spojení strategickou záležitostí, která navazuje na partnerství s ligou.

„První etapa byla zviditelnění značky ve velkém fotbale, druhá etapa je produktové zviditelnění některých společností, v tomto případě společnosti Synot Tip v ČR,“ popisuje majitel skupiny Synot Ivo Valenta.

Partnerství může mít význam i mimo fotbal. „S panem Křetínským jsme se dostali blíž k sobě. Oba jsme zástupci mezinárodních skupin a možná se ve sportu budeme častěji potkávat. Mohla by z toho vykrystalizovat i spolupráce v byznysu,“ dodává podnikatel a zároveň senátor.

Přesná čísla se obě strany rozhodly nezveřejnit. Sparta od příchodu skupiny, kterou reprezentuje právě Daniel Křetínský, tedy od roku 2003 je - kromě jediného roku - vždy na konci období ve ztrátě větší nebo menší, nejvíce to bylo 229 milionů, nejméně 28 milionů. Naposledy 144 milionů korun.

Za uplynulou sezonu ještě výsledky nejsou. Sparta v ní skončila druhá a do nového ročníku chce posílit. Neustále stojí i o Tomáše Rosického.

„Strašně bych si přál, aby Tomáš do Sparty brzy přišel, ale nechci na něj vytvářet nepřímý nátlak. Je to jeho rozhodnutí, musí vyhodnotit svou situaci v Arsenalu a své priority,“svěřuje se majitel Sparty Daniel Křetínský.

V týmu by rád viděl i Václava Kadlece, který v jarní části v pražském týmu hostoval z Frankfurtu. Vyrovnat se ale musel šéf letenských s odchodem Pavla Kadeřábka do bundesligového Hoffenheimu.

„Mohu otevřeně říct, že jsem si to upřímně nepřál, ale v době, kdy prodlužoval smlouvu, jsme udělali rámcové ujednání o tom, za jakých podmínek může odejít. Chtěl jsem, aby odcházel až po odehrané kvalifikaci, Hoffenheim měl okamžitou potřebu,“ zpětně popisuje jednání funkcionář.

„Pro Pavla to byl obrovský sen a my jsme se nakonec rozhodli mu ho umožnit,“ dodává.

Do Sparty teď naopak přišli hlavně zahraniční fotbalisté, podle šéfa klubu v tom ale nebylo žádné prioritní zadání. „Pokud jde o české hráče, stává se, že naše kluby požadují za nadějné hráče opravdu vysoké částky. V tomto smyslu je třeba mít míru, hranici,“ říká s tím, že částky od 15 do 20 milionů považuje za nepřiměřené.

Přestupová politika fotbalové Sparty občas překvapila. Pražský klub totiž nakupoval nebo měl zájem o hráče, které předtím v Česku prodal. „Může to vypadat nelogicky, ale je to osud Sparty. Máme vysoký podíl na mládežnických reprezentacích a nejlepších mladých hráčích. Vychováváme je pro zbytek ligy.“

Čerstvým příkladem je třeba Martin Frýdek, kterého pražský klub vychoval, potom ale v rámci výměny pustil do Liberce. Teď ho ale získal zpět.

„Naše strategie je taková, že v případech, kdy to dává smysl, udržujeme hostování. V jiných případech hráče transferujeme do klubu, který o něj má zájem, ale máme na něj předkupní právo a vysoké procento na dalším transferu, což nás favorizuje k tomu, abychom si ho mohli za příznivých stáhnout, pokud ukáže výkonnost,“ popisuje Daniel Křetínský.

autoři: mva , vman
Spustit audio