Sparta se neodmítá, říká nový trenér Rada. Za titulem chce jít 'zápas od zápasu'

14. březen 2017

Ve stejný den, kdy vedení Sparty odvolalo od týmu Tomáše Požára s Davidem Holoubkem, začala překvapivě jednání s Petrem Radou. Osmapadesátiletý kouč už s třetím týmem ligy absolvoval první trénink a v pátek ho čeká zápas se Zlínem. Čas na další práci bude pak během repzezentační přestávky.

Co vám proběhlo hlavou, když vás Sparta oslovila? Bylo to překvapení?

Ani mě nenapadlo, že by mohla být nějaká změna. Pak jsem byl oslovený a rychle jsem si projel situaci. Jsem trenér, chci trénovat, to je pro mě podstatné. Jednání bylo během včerejška a bylo rychlé. Sparta je jeden ze špičkových klubů u nás a neodmítá se.

Čtěte také

Vaše jméno je víc spojené se Slavií, nebojíte se reakcí fanoušků?

Nevím, proč se Slavií. Nikdy jsem neřekl, že jsem někomu nakloněný. Jsem prostě trenér a když dostanu nabídku, která mi bude vyhovovat, tak ji přijmu. Chci hlavně trénovat a ne to směřovat k tomu, jestli jsem byl ve Slavii. Byl jsem i v Jablonci a Liberci a nevidím v tom problém.

Jakou máte vizi, abyste dostal Spartu z krize? Co uděláte jako první?

Musím se sejít s hráči a nějaké věci si vyříkat. Třetí místo není komfortní, ale teď se musíme soustředit na to, abychom se psychicky zvedli. Situaci tu nabourávají zranění, ale pořád jsou tu další hrači, kteří jsou schopní vrátit Spartě nabuzenost.

Vidíte ještě naději v boji o titul? Tomu se teď Sparta hodně vzdálila.

To bych neřešil. Možná je to fráze, ale půjdeme zápas od zápasu. Teď máme Zlín a pak je reprezentační pauza. Je dobře, že se líp poznáme, během čtrnácti dnů na něčem zapracujeme, ale teď je důležitý pátek. Samozřejmě je v týmu útlum, ale budu se snažit, aby přišlo víc bojovnosti, nasazení. Největší díl na tom musí mít hráči.

Těšíte se na další spolupráci s Davidem Lafatou?

Těším se na spolupráci se všemi. To není o Lafatovi, ale i o Rosickém, Michalu Kadlecovi, Koubkovi. V komunikaci s hráči jsem neměl nikdy problém. Samozřejmě jsem se před několika lety s Davidem potkal, ale není to jen o něm.

Viděl jste jarní zápasy Sparty? Co jste vysledoval?

Viděl jsem ji v Boleslavi a s Duklou. Někdy jí chybělo trošku fotbalového štěstí a větší údernost hlavně doma. Hráči musí být připraveni, že proti Spartě není potřeba soupeře motivovat.

Je to pro vás vysněná práce, nebo výzva? Jít do Sparty, které to teď nejde.

Až čas ukáže, jestli je to dobře. Každá nová nabídka je dobrá. V dnešní době, kdy je hodně trenérů, asi nemá cenu licitovat. Jsem rád, že momentálně jdu do Sparty, i když aktuálně není v obvyklé situaci.

Petr Rada patří k největším bouřlivákům mezi trénéry
autoři: kyk , VM
Spustit audio