Špatné emoce vmačkám do hlíny. Proč keramická tvorba pomáhá duševnímu zdraví

17. červen 2021

Keramika už dávno není jen volnočasová činnost spojovaná se základní školou. Stává se z ní trend. Ukazuje to počet zájemců, kteří se hlásí do keramických dílen, i množství prodaného nádobí a designových doplňků z keramiky. Keramická tvorba ale má i pozitivní vliv na naše psychické zdraví.

„Je to pro mě taková osobní terapie hlínou,“ říká výtvarnice, autorka projektu Paragraph paper & graphics a spoluautorka projektu In August Company Karolína Stryková. „Dobré i špatné emoce můžu do hlíny vmačkat a tím, že se to pak dvakrát vypálí na vysokou teplotu, všechno to z ní zmizí. Nebo se to přetvoří v něco hezkého,“ dodává s úsměvem.

Zálibu ve vaření propojila s uměleckým vyjádřením ve svých keramických dílech i irácko-slovenská umělkyně žijící v Praze Karíma Al-Mukhtarová. Při práci s keramickou hlínou ji fascinuje pohled na vlastní otisk prstů i fakt, že někdy 18 hodin v kuse nemůže brát telefony.

Narůstající oblibu keramických kurzů potvrzuje i ergoterapeutka z NÚDZ (Národní ústav duševního zdraví) Tereza Karlecová, která říká, že „kontakt s hlínou je pro nás něco, co důvěrně známe. Každý den po ní chodíme a jako malí jsme si s ní byli zvyklí hrát. Evokuje pocit bezpečí“.

Proč byste si měli jít vyrobit vlastní keramický hrneček? Jaký vliv má práce s hlínou na duševní zdraví? Jak zvládá pacient s OCD s orientací na hygienu, když je mu nařízena povinná terapie v keramické dílně? A existuje alternativa ke keramické tvorbě, když nemáte v oblibě tvorbu z hlíny? Dozvíte se v reportáži.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.