Spatřil jsem svou tvář. Básnická plavba kolem světa s Petrem Hruškou

16. říjen 2023

Před pěti sty lety, 8. září 1522, dokončila jediná zbývající loď Magalhãesovy výpravy první cestu kolem světa. Nejnovější verše Petra Hrušky jsou poctou mořeplavcům, úžasem i uleknutím. Básně doprovodí kompozice amerického skladatele a zvukového experimentátora Paula Rudyho. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Připravila: Eva Lenartová
Účinkují: František Strnad, Petra Kocmanová, Petr Panzenberger a Přemysl Bureš
Režie: Tomáš Soldán
Natočeno: v ostravském studiu Českého rozhlasu v roce 2022

Čtěte také

Před pěti sty lety se vrátila do přístavu v Seville jediná loď Magalhãesovy flotily s důkazem, že je Země kulatá. Zprávu o úžasné, dobrodružné a tragické objevitelské cestě podal šlechtic a dobrodruh Antonio Pigafetta, který si během plavby vedl deník. Inspirován Pigafettovými zápisky stvořil básník Petr Hruška loď a vyslal ji na fiktivní objevitelskou plavbu. Zprávu o ní podal ve své nejnovější básnické sbírce Spatřil jsem svou tvář. Jeho námořníci dopluli do míst bez konkrétních souřadnic, do krajin, které jim dovolily žasnout a poznávat, které je přinutily bojovat o život a umožnily brát ho jiným. Nakonec každý z nich žasne sám nad sebou, sám sebou opovrhuje a bojuje se svými vlastními démony, a tak básně Petra Hrušky mohou být alegorickým obrazem cesty životem.

Uvědomil jsem si, že za těch pět set let se z toho podstatného nezměnilo téměř nic. Jsme pořád stejní. Když si přečtete Pigafettovu zprávu, začnou se vám připomínat současné události. Vlastně tam trochu spatříte svou tvář, vysvětluje Petr Hruška název sbírky. Vyprávění námořníků doplňují kompozice amerického skladatele a zvukového experimentátora Paula Rudyho.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.