Speciální hudební dramaturg ranní Mozaiky. Jeden z nejlepších basbarytonistů světa Adam Plachetka s námi oslavil Světový den rádia

13. únor 2023

Pravidelně vystupuje ve Vídeňské státní opeře i v Metropolitní opeře v New Yorku. Hraje pod taktovkou dirigentů jako Daniel Barenboim, Riccardo Muti, Christian Thielemann nebo Franz Welser-Möst. Rád zkouší i nové žánry, proto v jeho diskografii nechybí ani album s muzikálovými melodiemi. Adam Plachetka je dnes ráno naším hostujícím hudebním dramaturgem.

„Jsou projekty, které vás baví víc, a které jsou spíše prací než zábavou. Já se snažím ten kalendář vyvažovat tak, aby mně hlavně bavilo to, co dělám, protože je to z toho vždycky pak cítit a člověk má lepší výsledky, když se drží toho, co chce dělat. Naštěstí mám ten luxus, že se mi to daří. Ne ze 100%, ale třeba z 80% dělám věci, na které se těším.“ Adam Plachetka ve vysílání mluvil nejen o svých vydaných albech, odehraných angažmá po celém světě, ale také o plánech do budoucna. V létě se na jeho vystoupení můžeme těšit i v České republice.

Ke 100. výročí, které Český rozhlas oslaví letos v květnu, operní pěvec poblahopřál: „Rozhlasu bych popřál všechno možné: hodně posluchačů, adekvátní prostředky, aby mohl dál fungovat v té šíři a pestrosti v jaké funguje, a úspěšných dalších 100 let.“

Jaké skladby vybral Adam Plachetka do vysílání? Poslechněte si záznam ranní Mozaiky.

Světový den rádia
Rádio rozhodně není mrtvé médium. Upozornit na to má Světový den rádia, ke kterému se Český rozhlas připojuje od roku 2011, kdy jej vyhlásilo OSN a UNESCO. S nápadem Světového dne rádia přišla nejprve Španělská rozhlasová akademie. Termín určila organizace UNESCO na 13. února právě proto, že v tento den v roce 1946 vzniklo Rádio Spojených národů, tedy United Nations Radio.

autoři: František Šedivý , Monika Suchanková
Spustit audio

Související