Spirituál kvintet se po šedesáti letech loučí. V pražské Lucerně odehrál poslední koncert

13. říjen 2021 13:02

Naposledy po šedesáti letech existence vystoupí ve středu večer v pražské Lucerně folková kapela Spirituál kvintet. Ukončí tak sérii 16 koncertů, na kterých se loučila se svými fanoušky.

Téměř pokaždé vyprodaná Lucerna, ovace ve stoje a společný zpěv s kapelou. Tak vypadala série podzimních rozlučkových koncertů Spirituál kvintetu, který už loni oznámil, že končí. Za sebou má více než 10 tisíc koncertů a zhruba 25 desek.

Je první kapelou, která v roce 1960 otevřela éru československého folku. „Byli jsme první domácí folková kapela, ale v té době bylo slovo folk v češtině neznámé. Spirituály byly vnímány jako repertoár blízký afroamerickým impulzům, a tak jsme byli prostě přiřazováni k jazzu,“ vzpomínal Jiří Tichota, který stál na podzim 1960 u zrodu kapely.

V době komunistického režimu ale několikrát bojovala se zákazy. Třeba po vystoupení pro studenty evangelické teologické fakulty, při kterém se v lednu 1971 vzpomínalo na Jana Palacha.

V listopadu 1989 pak zpíval Spirituál kvintet z balkonu pražského Melantrichu. O rok později si s ním zazpívali dva prezidenti – George Bush starší a Václav Havel. Kapela hrála třeba také pro prezidenta Billa Clintona.

Během šesti dekád prošla kapelou řada známých muzikantů - od Karla Zicha přes bratry Nedvědovy až po Irenu Budweiserovou. Jediným, kdo ve Spirituál kvintetu působil celou dobu, je právě jeho kapelník Tichota.

K nejznámějším písničkám Spirituál kvintetu patří skladba Jednou budem dál, původně We Shall Overcome zpěváka Petea Seegera. V repertoáru má skupina i další známé protestsongy jako Až se k nám právo vrátí nebo Za svou pravdou stát, její záběr je ale mnohem širší. Zpívá spirituály, gospely i vlastní tvorbu, kapela nahrála i moravské lidovky (například na albu Šibeničky) nebo řadu vánočních a renesančních písní.

autoři: Alžběta Havlová , red
Spustit audio