Splněný sen Národního muzea. Výstava Sluneční králové přináší unikátní soubor tisíce let starých egyptských památek

1. září 2020

Národnímu muzeu se po několika letech konečně podařilo uskutečnit výstavu, která je velmi unikátní hodnotou i stářím vystavovaných exponátů. Prostřednictvím ještě nikdy ve světě nevystaveného souboru téměř 300 vzácných předmětů nevyčíslitelné hodnoty, za pomoci moderních multimediálních technologií a nevšední architektury, se návštěvníci přenesou do nejstarších časů staroegyptské civilizace.

Z expozice Sluneční králové

Lokalita Abúsír je součástí pyramidových polí táhnoucích se od dnešní Káhiry v délce několika desítek kilometrů na jih až k Fájúmské oáze. V průběhu Staré a Střední říše právě v této oblasti vznikaly největší pyramidové komplexy panovníků a pohřebiště příslušníků jejich rodin stejně jako vysokých hodnostářů země ale i obyčejných obyvatel. „Výstavu můžeme rozdělit do dvou základních částí – jedna je věnovaná králům a vysokým hodnostářům, druhá se zaměřuje na každodenní život Egypťanů v oblasti Abusír před čtyřmi až pěti tisíci lety. Potom je expozice doplněna menšími částmi, například prostorem s nejvzácnějšími předměty nebo místností věnované osobám a osobnostem, uzavírá ji menší sál o historii egyptologie nejen v Čechách, ale ve středoevropském prostoru,” upřesňuje obsah výstavy ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Z expozice Sluneční králové

Označení Sluneční králové odkazuje k panovníkům 5. dynastie, kteří uctívali jako hlavní božstvo staroegyptského panteonu slunečního boha Rea. Čtyři z těchto panovníků si postavili své zádušní komplexy právě v Abúsíru. K vidění budou nejen unikátní královské sochy panovníků, ale také drobné předměty a keramika. Mezi historicky nejcennější objevy české expedice v Abúsíru bezesporu patří chrámový komplex panovníka Raneferefa s jedním z největších souborů královských soch z doby stavitelů pyramid. „Bez výborné pověsti našich egyptologů a skvělých vztahů s Nejvyšší radou pro památky Egypta by Egypťané vzácné předměty možná nikdy nezapůjčili a výstavu by nebylo možné uspořádat,” dodává Michal Lukeš.

Národní muzeum připravuje po celou dobu trvání výstavy bohatou nabídku akcí v rámci doprovodného programu. Těšit se můžete na přednášky českých egyptologů, filmové večery na téma Egypta, programy pro děti, speciální komentované prohlídky i jedinečnou egyptologickou noc v muzeu.

Výstava Sluneční králové je pro veřejnost otevřena do 7. února 2021.
Veškeré informace o výstavě a doprovodných akcích naleznete na webu Národního muzea www.nm.cz.

autor: Monika Suchanková
Spustit audio