Zemřel spisovatel Václav Kahuda. Spodní Proudy jeho života si připomeňme v Četbě s hvězdičkou

25. červenec 2023

Radostná i melancholická, divoká a mohutná mysl ukrytá v mohutném těle. Takový byl Václav Kahuda, který předčasně opustil tento svět. Jeho vnitřní svět ale nezmizí, intenzivně ho vtiskl do svých knih. Četbu jedné z nich teď nabízíme on-line po dobu čtyř týdnů. (Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.)

Účinkuje: Kajetán Písařovic
Připravila: Klára Fleyberková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 10. 2. 2022
Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu

Jen jedinkrát jsem si musela obalit knihu do novin, aby v tramvaji nikdo neviděl, co čtu. Na obálce drobného paperbacku se totiž v extatickém výkřiku zmítá nahá dívka s obrovskými ňadry převázanými špagátem. Spodní hrana knihy těsně ořezává huňatý klín lemovaný opálením ve tvaru kalhotek, jež onu huňatost kdysi překrývaly jen taktak. Tu knížku napsal Václav Kahuda a já tehdy pochopila, že je to výjimečný zjev české literatury.

Čtěte také

Ne snad díky té provokativní obálce, ani ne pro tu fotku na přebalu jiného jeho svazku, kde je nahý on sám. Kahuda nebyl laciný provokatér se snahou šokovat, Kahuda byl zcela ojedinělý samorost, který do svých textů dovedl otisknout krásy i těžkosti milostných vztahů, krásy i těžkosti vztahů kamarádských či rodinných, ale taky hloubky vlastní duše.

Ta se spolu s ním zrodila v roce 1965 v Praze pod jménem Petr Kratochvíl. Pod stejným jménem se vyučil štukatérem a vydal se vstříc široké škále dělnických profesí. Byl nočním hlídačem muzea, topičem, strojníkem čistírny odpadních vod nebo hrobníkem. Volné chvíle už od počátku trávil rád také po hospodách. Se svým spolužákem ze základní školy Lou Fanánkem Hagenem třeba sedával Na Staré kovárně, kde spolu byli i u vzniku kapely Tři sestry v 80. letech. S Oscarem Rybou a Skiolem Podragou tu pak založil Branické almanachy.

Už jako Václav Kahuda přispíval do všech zásadních literárních časopisů a pod rukama se mu začaly rodit i texty delší. Debutoval novelou Příběh o baziliškovi (1992), jejíž o něco pozdější vydání je právě součástí oné knihy s extatickou dívkou na obálce. Své lačné čtenáře na delší dobu umlčel, když koncem 90. let vydal opus nazvaný Houština (jeho rozsah nakonec před pár lety ještě o dvě stě stran překonal knihou Vítr, tma, přítomnost). Na pěti stech stránkách tu vypravěč, ne nepodobný Kahudovi samotnému, líčí život. Zkrátka život.

Čtěte také

O tomtéž je i román Proudy z roku 2001. Autor navázal na předchozí knihy, jako by ani nikdy neskončily, jako by psal vlastně jeden dlouhý text, který redaktoři a nakladatelé tvrdošíjně dělí na jednotlivé svazky. Proudy jeho vědomí, podvědomí a snad i nevědomí zavádějí čtenáře do dob přelomu milénia. Vypravěč/autor žije v Praze, potkává se s obyčejnými i velmi neobyčejnými lidmi, vyrovnává se s vlastními rodiči, souloží s dívkami, mluví s přáteli o tom, jak souloží s dívkami, prožívá skutečné city i ztráty… A to všechno popisuje s nekonečnou grácií, košatým jazykem, kterým odhaluje hloubku věcí, jež nám ne vždycky připadají hluboké hned na první pohled.

Do spodních Proudů jeho literatury se teď můžete ponořit ve vltavské Četbě s hvězdičkou, pro kterou se vypravěčem na chvíli stane Kajetán Písařovic. A jak o tom tak přemýšlím, možná by stálo za to vybalit Kahudovy knihy z novin a hrdě je vozit tramvají! Za těmi provokativními obrázky se totiž skrývá mnohem víc, než jak to může vypadat. Otočíte stránku a najdete tam opravdu život sám!

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.