Sport 2021. Kde všude si Češi udělali ostudu a kde naopak uspěli?

24. prosinec 2021
Tribuna

Olympijský rok bývá vždy speciální, i když se netradičně koná se zpožděním. Jaké sportovní události jsme kromě tokijských her mohli sledovat, kde všude se Čechům podařilo uspět a co si naopak za rámeček nedají?

Pro většinu sportovních fanoušků byla jasným vrcholem roku olympiáda, byť na ni letos žádní fanoušci nesměli a vinou protikoronavirových opatření se na tokijské hry zřejmě moc v dobrém vzpomínat nebude. To Martin Vait si letos nejvíce užíval něco jiného: letní pauzu mezi fotbalovými sezonami. 

Jenže jak vzápětí sám dodal, ta moc dlouhého trvání neměla a fotbalové trávníky osiřely jen na dva týdny. Fotbalu a bizarního formátu letošního evropského šampionátu si všímají i zbývající redaktoři Tribuny. „Snad se to opakovat nebude,“ říkají, i když Martin záhy připomíná, že mistrovství světa konané v USA, Mexiku a Kanadě bude něčím podobným, jen ještě ve větším měřítku.

V roce 2021 se též přihodilo spoustu sportovních kauz. Namátkou se dá zmínit fiasko olympijského letu do Tokia, turbulentní dění v Národní sportovní agentuře a pře jejího nového předsedy Filipa Neussera s Českým olympijským výborem či aktuální kauza fotbalových odposlechů. „Bylo toho opravdu hodně,“ lakonicky glosuje Martin.

Jak dopadla myšlenka na fotbalovou Superligu a kam vstoupili Saúdové? Jak se seriálu F1 podařilo nadchnout celou planetu do hukotu motorů? A který sport je na světě nejnudnější?

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio