Sport na Radiožurnálu

4. říjen 2021

Po skončení olympijských her lze očekávat a Radiožurnálu reflexi jen těch nejvýznamnějších sportovních akcí a odkazy na speciální sportovní stanici ČRo.

Dobrý den, pane doktore,

přijde mi, že se z Radiožurnálu stává sportovní stanice (nemyslím nyní v době konání OH), která je plná sportovních vstupů a komentářů. Doufal jsem, že to s nástupem Radiožurnálu Sport pomine, ale zatím bohužel ne. Je opravdu nutné vysílat tolik sportovních relací? Zvláště živé vstupy s afektovanými hlasy reportérů se nedají poslouchat. To je opravdu tak málo jiných témat, o kterých se dá informovat? Nebo jsou sportovní relace jen jakousi časovou vycpavkou, aby si redaktoři ulehčili práci? Děkuji, pěkný den!

P. P.

_______________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za kritickou připomínku. Z jednání Programové rady vím, s jakou zodpovědností přistupuje vedení Radiožurnálu ke skladbě programu. Není to jednoduchá věc. Zájem posluchačů této stanice o sport je enormní, cílovou skupinou posluchačů Radiožurnálu jsou muži nižšího středního věku, tedy typičtí sportovní fanoušci. Ze své agendy vím, s jakou nelibostí nesli například změnu formátu pořadu S mikrofonem za hokejem a fotbalem. Zcela jistě si Radiožurnál sportovními reportážemi neulehčuje práci. Jsou drahé, technicky komplikované. Jednodušší a levnější by byl rozhovor s hostem ve studiu nebo telefonát regionálního spolupracovníka.

Souhlasím s Vámi, že prioritou Radiožurnálu je zpravodajství a publicistika o politických a ekonomických tématech celospolečenského významu. Momentální situace je, jak oba víme, výjimečná. Od Radiožurnálu se očekává, že pravidelně přinese informace o všem podstatném na olympijských hrách, a protože posluchači této stanice se rychle střídají, musí tyto informace zaznít velmi často, jinak by Český rozhlas čelil kritice, podle mého názoru opodstatněné. Po skončení olympijských her očekávám na Radiožurnálu zpravodajskou a publicistickou reflexi jen těch nejvýznamnějších sportovních akcí a odkazy na speciální sportovní stanici Českého rozhlasu. Konečně právě potřeba nezklamat sportovní fanoušky stála u jejího zrodu.

S pozdravem a s díky za pochopení

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman

Spustit audio