Sport typický pro rakouské Alpy dokáže být pořádný adrenalin, domů se můžete vrátit s prázdnou peněženkou

Metaná je lidová hra provozovaná zejména v Alpách. První písemná zmínka pochází už z konce 12. století. V západním Rakousku je stále živou tradicí. Před zhruba sto lety se z ní stal organizovaný sport a hraje se na všech kontinentech. Své příznivce má i v Česku. Na první pohled metaná připomíná známější curling nebo francouzský pétanque. Nedaleko rakouského Zell am See se skupina známých jednou do roka schází k přátelské hře.

Čtěte také

K noční hře na zasněžené bílé dráze pod světly lamp se sešlo něco přes 40 lidí, zejména starší muži, někteří i v tradičních loveckých kloboucích a kabátech, je tady i početná skupinka mladých lidí.

Vrhat, neroztláčet

Padesátník Erich skrytý v beranici mi ukazuje herní kotouč. Je to dřevěný disk zpevněný kovovým kruhem. Z druhé strany je dlouhé dřevěné držadlo.

„Metanou s ním můžete hrát na ledu nebo na sněhové dráze, jako máme tady. Vysoustružil ho tesař, zespoda je plochý, hladký a nalakovaný, aby dobře klouzal. Ty bez laku je potřeba navoskovat,“ popisuje Erich.

Metaná je podobná známějšímu curlingu, ale místo, aby hráč kotouč roztlačil, vrhá ho ze stoje. Gerhardt mi ukazuje, jak mám kotouč chytit. Můj první hod nebyl zrovna profesionální.

Druhý už byl lepší. Herní dráha je široká asi pět metrů a cíl, ke kterému kotouče mají směřovat, je asi 20 metrů vzdálený.

„Dnes večer se tu sejdou dvě skupiny, z Zell am See a ze Saalfeldenu. Hrajeme na dva vítězné zápasy. V prvním o to, kdo zaplatí piva. Po hře totiž společně půjdeme do hospody. Druhý zápas rozhodne, který tým všem zaplatí večeři. Dneska to bude vepřová pečeně. Může se stát, že se domů vrátím se všemi penězi. Nebo taky úplně bez peněz,“ vypráví Gerhardt.

Čtěte také

V dobách své největší slávy

O významu metané mi prý nejvíc poví 84letý veterán Helmut. „Tradice metané je dlouhá, jde 100 let zpátky. Tehdy proti sobě města stavěla nejlepší střelce. Hrálo se například o býky nebo koně. Jako by se dnes hrálo o auto. Souboj sledovaly tisíce diváků. Hraje se jen v západním Rakousku, Vorarlbersku, Tyrolsku, Salcbursku a Korutanech, tedy v alpských oblastech. Pro okolí Vídně, Burgenlandu, je typická trochu jiná hra – házení talířů, tedy ,Platten werfen‘.“

„Dřív jsme hrávali také na jezeře u nás v Zell am See. Odhrabali jsme sníh z ledu a dráhu jsme ohraničili dřevem, aby se kotouče mohly odrážet. Hrát se dá i v létě na asfaltu. Jen musí mít kotouč jinou podložku. Ale to není taková zábava.“

„Metaná je zdravý sport, protože jste na vzduchu, trénujete přesnost. Je to o zábavě, kamarádství. A je za tím i trocha ambicí, že vyhrajete. Špatné je akorát, když prohrajete a musíte platit.“

autoři: Ladislav Novák , aka
Spustit audio