Sport v roce 2021 by měl zpomalit, v sázce je ale celý byznys. Je na co se těšit?

8. leden 2021
Tribuna

Startuje nový rok a s ním i nová sportovní sezona. Mnozí vyhlíží dalších dvanáct měsíců s optimismem, uskuteční se letos olympiáda a další velké akce i přes pandemii? Na co se ve sportu těšit a čemu se věnovat, i když se nejde potkávat? A co všchno je pro profesionální sport v roce 2021 v sázce?

Loni jsme se měli dočkat sportovního super roku, ale v důsledku koronavirové pandemie nezůstal kámen na kameni. Odložené největší události v podobě Olympijských her v Tokiu či mistrovství Evropy ve fotbale se proto mají s ročním zpožděním uskutečnit právě letos. Jenže pokračující boj s koronavirem zahaluje i tento rok řadou nejistot.

Olympijské hry v Japonsku mají před sebou paradoxně jistotu jednu jedinou. „Mezinárodní olympijský výbor již řekl, že žádné další odložení nebude, takže varianta olympiády letní tokijské v roce 22 neexistuje. Znamenalo by to definitivní konec mnohaletého snažení a také peněz,“ vysvětluje Vojta Jírovec klatbu, která visí nad japonským pořadatelstvím. 

Už jen samotné odložení z loňského roku navýšilo dosavadní výdaje téměř o čtvrtinu. Státní japonský audit dokonce počítá s tím, že celková částka za hry překoná hranici třiceti miliard dolarů.

Hodiny v Tokiu počítají čas do oficiálního začátku olympijských her

Finanční ztráty zaznamenaly kvůli pandemii i jiné sporty. „Loňský rok přišel fotbal o čtrnáct miliard dolarů, což je celá třetina jeho příjmů,“ připomíná Vojta Ondráček. I právě proto se v letošním roce upínají oči nejen fotbalových příznivců k uspořádání velkolepého Eura, kterého se historicky zúčastní 24 národních týmů ve dvanácti městech. 

Otazník visí ale nejen nad účastí diváků na stadionech, ale také i nad pořadatelství v ruském Petrohradu. Ruský sport totiž dostal kvůli dlouhodobým problémům s dopingovou kauzou dvouletý sportovní zákaz.

Nejistota se vznáší i nad mistrovstvím světa v hokeji, konkrétně nad částí pořádanou v Bělorusku. Kvůli vyhrocené politické situaci v zemi už mezinárodní hokejová organizace údajně hledá náhradní zemi. Původně zvažované Rusko ale vzhledem k již připomínanému zákazu z pozice prvního náhradníka vypadlo.

Olympijské hry v Tokiu, speciální Euro, ale i mistrovství světa v hokeji a házené. Na které sporty se letos mohou diváci těšit a co by si neměli nechat ujít? Dozvíte se v nové Tribuně.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka