Sportovec domácím násilníkem? Proč se ohledně případu tenisty Zvereva mlčí

13. listopad 2020
Tribuna

Ikona německého sportu. Tenisový přeborník. Mladík s obrovským reklamním potenciálem a silnými sponzory v zádech. Mnohonásobný milionář. Alexander Zverev má svět u nohou, nyní před ním ale přistála vážná obvinění z fyzického a psychického násilí. Před týdnem je v otevřené výpovědi pro magazín Racquet popsala jeho bývalá přítelkyně.

Nejde o příjemné čtení. „Podobné případy občas svádí k tomu, přemýšlet o ‚zlatokopkách‘, ale o tom nemůže být řeč,“ říká Vojta Jírovec s tím, že vzhledem k množství detailů nejde o případ, kde by proti sobě stálo slovo proti slovu. Zverev z článku vychází jako násilník, který dívku opakovaně fyzicky napadl, několikrát i během tenisových turnajů. 

I proto je zarážející absence jakékoliv odezvy ze strany Asociace tenisových profesionálů (ATP). „Ta se nijak nevyjádřila a ani nemá v pravidlech mechanismy, kterými by mohla Zvereva potrestat,“ míní Vojta Ondráček. Tenisová organizace jako by čekala, až případ vyšumí a zavře se nad ním voda. „To ticho je šokující,“ dodává.

Alexander Zverev

Martin Vait připomíná také případ fotbalové superstar Cristiana Ronalda, který v USA dosud čelí obvinění ze znásilnění. Zatím ale stále běhá po trávníku za aplausu příznivců Juventusu a portugalské reprezentace. „Zapadá to do zobrazování sportovců. Nikomu se nehodí mluvit o sportovních idolech jako o potenciálních násilnících,“ poznamenává. 

Dění, k němuž dochází mimo hrací plochu, máme tendenci upozaďovat. Vnější faktory (politika) do sportu nepatří, to jsou často opakovaná slova. „Sportovci se prodávají jako osobnosti a vzory pro děti. Kdo ale chce, aby jeho dítě mělo Zvereva a Ronalda vylepené nad postelí?“ ptá se řečnicky Vojta Ondráček. 

Zverev, který na obvinění jen nepřesvědčivě odpověděl na sociálních sítích, mezitím nadále může hrát, dokonce se už v pondělí v Londýně zapojí do prestižního Turnaje mistrů. Nevypadá to, že by ATP, potažmo Zverevův mentor a vyhlášený tenisový slušňák Roger Federer měli vůli k tomu na tom něco měnit.

Co všechno jsme schopni odpustit sportovním hvězdám a mělo by nás zajímat jen to, co se děje na hřišti či kurtu, a už ne v soukromí? I takové otázky vzbuzuje případ německého tenisty Alexandera Zvereva, který čelí obvinění z fyzického a psychického týrání. Více se dozvíte v novém díle magazínu Tribuna.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.