Spory o vlastnictví pozemků

20. březen 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Spory o vlastnictví pozemků jsou v ČR stále velmi častým jevem a obvykle vyvolávají vlnu emocí všech zúčastněných stran. Následující příběh z Chodska je toho typickou ukázkou. Zatarasit přístupovou cestu k nákladovému nádraží v Domažlicích se rozhodl Milan Mleziva. Ten je majitelem pozemku, přes který denně projížděly desítky nákladních automobilů, aby na nádraží naložili a vyložily zboží. Dnes už se po 100 m dlouhé silnici nákladní vozy nikam nedostanou. Zastaví je sudy naložené pískem, větve a kmeny stromů na vozovce a jednoznačný nápis "Zákaz vjezdu, soukromý pozemek".

K ráznému a jednostranného opatření donutila Milana Mlezivu skutečnost, že na svém pozemku nemohl vykonávat vlastnická práva.

Milan Mleziva: Vadí mi, že ostatní užívají soukromé vlastnictví někoho jiného a mají z toho zisk a já vlastním pozemek, který jsem nabyl řádnou kupní smlouvou, ten pozemek jsem musel zaplatit a vlastně z toho nemám nic. To mi připadá, že není normální.

Velkou část pozemku protíná důležitá asfaltová silnice, proto se Milan Mleziva rozhodl svůj majetek prodat jako celek. Domažličtí zastupitelé zájem o pozemek neprojevili, a tak do hry vstoupily České dráhy.

Milan Mleziva: Poslední jednání, které bylo slibné, kdy to vypadalo, že se dostaneme k nějakému konci nebo prostě někam, tak to probíhalo v čekárně ČSD Domažlice, prostě kultura Českých drah, dva spící cestující, davy, které přicházely a odcházely a v tom my jsme jednali o takové důležité věci.

Nakonec se Milan Mleziva s Českými drahami domluvil o nákupní ceně 340 Kč za metr. Dohromady to dělá 600 000 Kč. K podepsání smlouvy však nakonec nedošlo, a tak majitel svůj pozemek ohradil. Okamžitě po zatarasení silnice dorazila na místo městská policie.

Milan Mleziva: Bez jakéhokoliv pozdravu, bez čehokoliv i přes můj vyslovený zákaz nás fotila na soukromém pozemku, potom naskákala znovu do auta jako v akčním americkém filmu, práskla dveřmi a odjela.

Na domažlickou radnici dorazila další den stížnost od rozezlených podnikatelů a také oznámení od Policie ČR.

Jan Koš: Náš odbor zahájil správní řízení s vlastníkem nebo s tím, který podle oznámení Policie ČR tuto uzavírku učinil.

Vysvětluje další postup vedoucí odboru místního hospodářství Jan Koš. Policie šetří zatarasení přístupové cesty jako přestupek proti občanskému soužití.

Milan Mleziva: Já bych chtěl zdůraznit, že ten pozemek, který jsem si oplotil, je můj pozemek.

Brání své vlastnictví Milan Mleziva. Věc má však háček. V případě, že je silnice zanesena v registru komunikací na městském úřadě, nastává tzv. odlišné vlastnictví a majitel pozemku spláče nad výdělkem.

Jan Koš: Sbíráme další informace a podklady důležité a následně bude rozhodnuto.

Nebude-li však silnice v registru zapsána, doplatí městští úředníci na liknavost a šlendriánství předchůdců. Na koni pak bude současný majitel pozemku. Zatím však prohrávají všichni. Silnice je neprůjezdná, obchodníci přicházejí o peníze, město má ostudu a Milana Mlezivu vyšetřuje policie.

Milan Mleziva: Já jsem ještě nebyl o ničem vyrozuměný, já si hájím jen svůj majetek.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autor: lsm
Spustit audio

Více z pořadu