Spory sousedů jsou záležitost věčná, jako lidstvo samo. Dobré vztahy nám ale žádný soud nepřičaruje

13. říjen 2021

Sousedy má každý z nás a jen málokdo si je může vybrat. Jaká jsou tedy práva a povinnosti v sousedském soužití? Co si počít, abychom vždy dospěli k úspěšnému vyřešení případného sporu?

Advokát JUDr. Martin Zbořil hovoří v naší radioporadně na téma: sousedské vztahy.

Čtěte také

Když k vám někdo přijde se sousedským problémem, co mu poradíte jako úplně první?

To je dobrá otázka, myslím si velmi podstatná pro celou záležitost sousedských sporů a vztahů. První, co bych doporučil, aby klient udržel náležitý odstup od té věci. Mnohdy lidé přemýšlí ve smyslu, že se jim něco nelíbí a cítí se být poškozeni, ale mnohdy zapomínají, že určité argumenty může vznášet i druhá strana. Tedy člověk by se měl nejdříve zamyslet, jestli je opravdu v právu a zda ta záležitost není řešitelná jiným než právním způsobem.

Okruh sousedských problémů je víceméně ustálený. Co mne ale překvapuje vždy a stále, je míra neochoty se domluvit.
JUDr. Martin Zbořil, advokát

Domluva je určitě tím prvním krokem, když si ale chceme udělat jasno v pravidlech sousedského soužití, kde hledat?
Na to odpovím úplně jednoduše, zkuste se podívat do občanského zákoníku. To je právní předpis, který upravuje mnohé vztahy mezi občany a kromě jiného také obsahuje pasáž, která přímo upravuje spolužití, respektive sousedské vztahy.

Čtěte také

Co si ale počít, když máme opravdu bezohledné sousedy, kteří například u našeho plotu na hranici pozemku postaví nějakou stavbu. Na koho se obrátit o pomoc?

Pokud se bavíme o tom, že soused má stavbu až na hranici našeho pozemku, je možné se například obrátit třeba na stavební úřad, jak to je s konkrétní výstavbou těchto objektů na hranici pozemku ve vaší obci. A pokud bude z pohledu stavebního úřadu vše v pořádku, můžete zvážit možnost postupu podle občanského zákoníku, jestli tímto způsobem není zasahováno do vašich práv jako občana.

Čtěte také

Nejrůznější stínění, popílek nebo rušivý hluk a podobné problémy stále lidé řeší. Nebo vás v poslední době překvapilo něco jiného?

Okruh sousedských problémů je víceméně ustálený. Co mne ale překvapuje vždy a stále, je míra neochoty se domluvit na tom, jakým způsobem se sousedské vztahy upraví.

Kouř, hluk, tedy takzvané imise, to jsou všechno věci, které by se mezi sousedy optimálně buď neměly vyskytovat vůbec, ale pokud k nim tedy už dojde, tak by to mělo být vždy po vzájemné dohodě. Nikdy by se nemělo stát, že by vás soused měl omezovat svým výkonem vlastnických práv.

Martin Zbořil a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s advokátem JUDr. Martinem Zbořilem o sousedských vztazích a sporech si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související