Správně najíždět do vln se snažili na kanále v Českém Vrbném sjezdaři z celé Evropy

21. srpen 2017

Slalomářský kanál v Českém Vrbném obsadili sjezdaři z několika zemí. Fenka Cassy z Hluboké sahala na mistrovství Evropy po medaili. Motor České Budějovice přivítá Plzeň. To vše ve Sportovních ozvěnách, které připravil Kamil Jáša.

Umělý slalomový kanál v Českém Vrbném u Českých Budějovic tentokrát patřil sjezdařům. Závodilo se nejen o body do českého poháru, ale čeští sjezdaři také změřili síly s mezinárodní konkurencí v rámci evropského poháru.

S nástrahami trati se statečně pral Bořivoj Bergmann. „Je to spíš slalomový kanál, ale je pěkný i na sjezd, jen je to tu užší, hodně zatáček, takže je to trochu těžší. Rozhodují vteřiny i minimální chybičky. Když si najedete špatně do vlny, může vás to odhodit úplně na břeh a můžete si rozbít loď nebo dát čelo,“ komentoval.

O sjezdu se říká, že je při něm důležité hlavně čtení vody. Platí to na přírodních divokých řekách i v kanále. „Tady je to úplně stejné, člověk se musí prostě podívat, jak se vlna převrací, jak tam najet a zajet dobře,“ dodal Bořivoj Bergmann.

Co zvládnou pánové, dokáží také dámy. Jen Lucie Doležalová musela v cíli oproti původnímu plánu vylévat víc vody. „Tahle jízda se mi moc nevydařila. Momentálně je to pro dámy trochu horší než pro muže, protože je to složitější a nemáme tolik síly na to otočení,“ vysvětlil.

Sportovní ozvěny výsledkově:

Dámy z Hluboké nad Vltavou přivezly páté místo z mistrovství Evropy v agility. O medaili bojovaly fenka Cassy a Lucie Krauskopfová. „My jsme do posledních dvou závodníků byly na třetím místě, takže málem jsme si na tu medaili sáhly. Je to obrovský úspěch,“ řekla.

agility

Hokejový Motor České Budějovice porazil doma Kladno 3:1 a brousí si zuby v úterý v přípravě na Plzeň. K duelu s Jágrovými rytíři se vrací kapitán Filip Novák: „Forma by měla gradovat a je třeba srovnat ty lajny, aby trenéři viděli, kteří hráči si vyhoví. Pomalu se to rýsuje.“

Fotbalové Táborsko přivítalo Příbram a prohrálo 0:2. Ve šlágru stejné soutěže, tedy Fortuna národní ligy, vyhrály České Budějovice nad Hradcem Králové vysoko 4:1. Sebevědomý vstup do utkání potvrdil už ve dvanácté minutě vedoucím gólem záložník domácího týmu Patrik Čavoš. „My jsme si věřili, že vyhrajeme, ale že to bude takovým rozdílem, to ne. A mohlo to být ještě víc, mohli jsme dát tak šest nebo sedm gólů,“ doplnil.

V krajském přeboru se ve druhém kole narodily tyto výsledky: Želeč - Hluboká 2:0, Olešník - Jindřichův Hradec 1:1, Dražice - Třeboň 0:1, Protivín - Sezimovo Ústí 4:0, Katovice - Čimelice 0:1, Dačice - Osek 2:1, Nová Včelnice - Rudolfov bez gólů a Táborsko - Milevsko 1:3.

Tabulka:

S plným počtem šesti bodů jsou v čele krajského fotbalového přeboru Želeč a Milevsko. Úvod sezony nevyšel Sokolu Sezimovou Ústí a Katovicím. Na kontě těchto týmů je zatím velmi nepříjemná nula.

1. Sokol Želeč (6 bodů)
2. FC ZVVZ Milevsko (6 bodů)
3. FK Protivín (4 body)
4. FK Olešník (4 body)
5. Jiskra Třeboň (4 body)
6. SK SIKO Čimelice (4 body)
7. FC MAS Táborsko B (3 body)
8. TJ Osek (3 body)
9. Centropen Dačice (3 body)
10. TJ Dražice (3 body)
11. FK J. Hradec (1 bod)
12. TJ Hluboká nad Vltavou (1 bod)
13. TJ Nová Včelnice (1 bod)
14. SK Rudolfov (1 bod)
15. SK Otava Katovice (0 bodů)
16. Sokol Sezimovo Ústí (0 bodů)

Čtěte také

autor: kaj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.