Sputnik V: Na Slovensku způsobil pád vlády, o jeho osudu se stále rozhoduje. Česko zatím vyčkává

8. duben 2021

Příští týden by mělo být jasné, jestli Slovensko začne očkovat ruskou vakcínou Sputnik V. Tamní Státní ústav pro kontrolu léčiv (ŠÚKL) látku nedoporučil. V zemi je už přes měsíc 200 tisíc dávek, a právě kvůli ruskému Sputniku tam v předešlých dnech rezignoval premiér Igor Matovič, který vakcínou nakoupil na vlastní pěst.

Přínos pochybný, rizika nejasná

Ve stanovisku slovenského Ústavu pro kontrolu léčiv se uvádí, že není schopen přesně definovat rizika nebo přínosy, protože nemá dostatek informací od výrobce. Laboratorní testy, které probíhaly na východním Slovensku, k jasnému stanovisku nestačí.

Denník N navíc informoval o tom, že na Slovensko se podle zjištění ŠÚKLu dostala mírně jiná látka, než o které pozitivně referoval vědecký časopis The Lancet.

Zda se Sputnikem V nakonec bude očkovat, rozhodne ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský, který se ujal úřadu teprve minulý týden. Kromě stanoviska od ŠÚKLu se chce informovat také v zahraničí, kde se látkou očkuje. Třeba v sousedním Maďarsku, jehož vláda s nákupem vakcín té slovenské hodně pomáhala.

Zkouška pro nového premiéra

Zatím není jisté, zda nový šéf kabinetu Eduard Heger bude razantní natolik, aby vakcínu odmítl. Podle průzkumu Slovenské akademie věd ochota lidí nechat se očkovat roste a 55 % oslovených by s použitím Sputniku V při vakcinaci souhlasilo. Míra očkovanosti by se tím zvýšila, což bude také argument, se kterým bude slovenská vláda pracovat.

Sputnik V i pro Česko?

O možnosti nákupu vakcín Sputnik V se stále častěji spekuluje také v Česku. Diskuzi přiživilo i prohlášení prezidenta Miloše Zemana, který vyzval nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO), aby se nebránil vakcínám z Ruska a Číny.

Premiér Andrej Babiš následně popřel, že by za výměnou na postu ministra zdravotnictví byla právě snaha otevřít do Česka cestu ruské očkovací látce dřív, než projde schvalovacím procesem Evropské lékové agentury.

Čtěte také

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger po svém středečním jmenování zopakoval, že by ruská vakcína Sputnik V mohla být v Česku použita zatím v rámci studie. Tu by musel schválit i SÚKL.

Jeho ředitelka Irena Storová pro Radiožurnál potvrdila, že ministru Arenbergerovi vysvětlila, za jakých podmínek se dá neregistrovanému léku či vakcíně udělit výjimka na základě české legislativy. Zároveň však dodala, že žádný oficiální proces v tomto směru nezačal a nikdo SÚKL oficiálně o odborné stanovisko  nepožádal.

Spustit audio

Související