Spyridon Luis. První vítěz maratonu

Spyridon Luis se narodil 12. ledna 1873 v městečku Marousi nedaleko Atén. Pomáhal otci s rozvážkou vody ve městě a přividělával si jako čistič bot a poslíček. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Jeden z jeho zákazníků, major Papadiamantopoulos v něm objevil sportovní talent a v rámci vojny mu zařídil soustavný trénink.

Běžel po stejné trase jako legendární posel

Spyridon Luis se postavil na start maratonského běhu 10. dubna 1896 a běžel po stejné trase, jako legendární posel se zprávou o vítězství Athéňanů v bitvě u Marathónu.

Postupně předbíhal všechny favority a dovolil si dokonce zastávku na posilněnou, při které snědl polovinu pomeranče a zapil ji panákem koňaku. Do cíle doběhl v čase 2:58:50 a vytvořil tak první olympijský rekord na nejdelší běžecké trati.

Slávou se nedal zlákat

Kromě zlaté medaile získal i stříbrný pohár a několik dalších cen či darů, například zlaté hodinky nebo povoz s oslíkem pro svou živnost.

Náhlou slávou se však nedal zlákat. Dál žil skromně se ženou a pěti dětmi na předměstí Atén a pracoval jako rolník a listonoš. Pod olympijské kruhy se však ještě jednou vrátil. Bylo to v roce 1936 v Berlíně, kde byl vlajkonošem řecké výpravy.

Další Příběhy z kalendáře budou patřit slavnému českému fotografovi.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.