Sražená, nebo nadýchaná bábovka? I na druhu kypřicího prášku záleží. Který vybrat, poradí dTest

2. duben 2021

Do těsta se ho v porovnání s ostatními ingrediencemi přidává jen nepatrné množství, přesto je při pečení sladkých dobrot nepostradatelný. Právě on zaručí, že bude bábovka, vdoleček nebo i sušenka správně nadýchaná. Ale není prášek jako prášek. S některými se dílo zdaří lépe.

Zatímco si dříve hospodyňky musely vystačit s jedlou sodou a například octem, dnes existuje na trhu velké množství pečicích prášků různých druhů. Některé jsou postaveny na bázi fosfátů, jiné obsahují vinný kámen.

Některé dokonce o sobě říkají, že jsou bezlepkové, říká redaktor spotřebitelského časopisu dTest Jan Maryška. Co to znamená? Pečicí prášek je zvláštní směs obsahující kypřicí látku, která je navázána na určitý nosič, aby bylo zajištěno dobré promísení s ostatními látkami v těstě. Tím nosičem je zpravidla pšeničná mouka nebo škrob.

Bábovka a sušenky z laboratoře

Časopis dTest zkusil upéct i sušenky

Do testu bylo zařazeno celkem 20 vzorků. Dvanáct z nich byly klasické kypřicí prášky s fosfátem či jedlou sodou. Osm výrobků byly prášky využívající sodu s vinným kamenem.

Aby bylo možné říci, jak dobře ten který prášek peče, rozhodla se redakce časopisu dTest pro beránkové těsto, ovšem nalité do klasické bábovkové formy.

Výhodou bábovkové formy je totiž trn uprostřed, na kterém jsme si mohli krásně zaznamenat, do jaké výšky nám bábovka po upečení naběhla.

Druhý pekařský pokus spočíval ve výrobě sušenek. Těsto jsme vyváleli na stejnou výšku šest milimetrů a po upečení jsme opět měřili, do jaké výšky kypřicí prášek sušenku vyhnal.

Výsledky dTestu:

  • V kategorii klasických fosfátových kypřicích prášků si nejlépe vedla značka RUF.
  • V kategorii kypřicích prášků s vinným kamenem to byla značka Wolfberry.

Chemická analýza

Třetí blok zkoušek se týkal chemických analýz. Jak vysvětlil Jan Maryška, kypřicí látky v prášku jsou chemikálie a jediné, co z nich dělá látku použitelnou v potravinářství, je jejich vysoká čistota. Hledali jsme proto přítomnost nežádoucích těžkých kovů a změřili jsme obsah fosforu.

Testy prokázaly, že žádný z kypřicích prášků těžké kovy neobsahoval. Rozdíl byl ale v použití pečicího prášku s vinným kamenem.

„Prášky s vinným kamenem kypří o něco hůře než ty klasické fosfátové. Kyselina fosforečná má totiž velice ukázněný a řízený průběh kyselého prostředí, které zaručuje, že kypřicí proces probíhá rovnoměrně v celém výrobku a v ideálním čase. Dosahuje se s ním tedy o něco lepších efektů,“ uzavírá Jan Maryška.

Spustit audio

Související