Srdce Augustina se vychýlilo z osy. Druhý největší zvon v České republice musí odborníci opravit

9. červenec 2022 09:12

Nejvýznamnější zvon v Hradci Králové a druhý největší v celém Česku, zvon Augustin na hradecké Bílé věži, čeká oprava. Srdce zvonu se totiž vychýlilo ze své osy. Co to všechno znamená, jak náročná oprava bude a jak dlouho bude zvon mimo provoz? To vše zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Je na zvonu poznat, že je s ním něco špatně?

Laik to prakticky nemá šanci zjistit. Já jsem byl na Bílé věži ve společnosti zvoníka Davida Kafky, který mi přesně ukázal odchylku srdce zvonu. A když vám to někdo ukáže, tak si toho všimnete. Srdce zvonu je kovová část, která vlastně údery do těla zvonu, do takzvaného věnce, vytváří zvuk. Ta odchylka není velká, je jen pár stupňů, ale je tam.

Zvoníci na ní přišli tak, že při zvonění vydával zvon - laicky řečeno - při úderu na jednu stranu silnější zvuk než když srdce udeřilo na stranu druhou.

Čtěte také

Je to závada pro zvon nebo třeba i pro samotnou Bílou věž nějak nebezpečná?

Není a kdyby na ni nikdo nepřišel, pravděpodobně by se se zvonem nic zásadního nestalo. Ale podle zvoníka Davida Kafky je zvon Augustin natolik významný a historicky cenný, že se k němu zvoníci chtějí chovat s úctou a respektem.

A právě úcta a respekt znamenají, že i když je špatně jenom relativní drobnost, je potřeba ji opravit a uvést zvon do takového stavu, v jakém má být.

Čtěte také

Kdy se s opravami začne? A zvon bude do té doby zvonit?

Oprava by měla být hotová v nejbližších týdnech. Finančně by neměla být úplně náročná, bude potřeba srdce zvonu přizvednout, povolit čtyři šrouby, nastavit všechno do správného úhlu a zase šrouby utáhnout. Je to ale potřeba všechno důkladně a dobře změřit. Zvon se do té doby odmlčí a zvonit nebude.

Ale protože nejbližší zvonění je v plánu na 28. srpna - na svátek svatého Augustina, je na opravu času relativně dost a právě do srpna zvoníci chtějí opravu stihnout.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související