Stačí otevřené srdce a hodina volného času týdně, říká o dobrovolnictví vedoucí pražského centra ADRA Barbora Bezděkovská

„Je to krásná práce s krásnými lidmi,“ hodnotí své zaměstnání vedoucí dobrovolnického centra ADRA Praha. V pořadu K věci mluvila Barbora Bezděkovská nejen o dobrovolnících, ale také pozvala na 9. ročník ADRAběhu.

Dobrovolnická centra humanitární organizace ADRA se snaží po celé republice propojovat lidi ochotné pomáhat s těmi, kdo pomoc potřebují. Dobrovolníci se věnují seniorům, znevýhodněným dětem i lidem se zdravotním postižením.

„A naší tradiční akcí je ADRAběh, který vždycky směřujeme na jeden z našich projektů. Tento rok jsme vybrali právě dobrovolnictví, což je naše domácí činnost, kterou děláme ve prospěch českých občanů,“ představuje akci s podtitulem „Běžím proti samotě“ Barbora Bezděkovská.

Zapojit se můžete virtuálně i při reálných bězích, ten pražský je naplánován na 29. září v Kunratickém lese. Akce se ale koná od 28. září do 9. října po celé republice. 

„Máme taky variantu chůze pro ty, kteří nejsou běžci, protože není nutné být sportovcem. Stačí si vyjít na procházku a úplně skvělé by bylo k tomu pozvat třeba svoji babičku, dědečka, souseda, zkrátka někoho, komu pomůžete vyjít z té jeho samoty.“

Dobrovolnictví je pro každého

Dobrovolnictví není podle Barbory Bezděkovské časově náročnou činností. „Stačí otevřené srdce a hodina volného času týdně,“ směje se.

„Třeba zrovna tady v Praze máme velmi nízký věkový průměr dobrovolníků. Jsou to často studenti ještě na střední škole, kteří jsou připravení a vědí, proč se pro takovou službu rozhodli. Někdy je to hospic, kdy jsme opravdu až překvapeni, jak tak mladí lidé jsou zralí čelit i třeba smrti.“

Jako dobrovolník se organizaci ADRA přihlásil i devítiletý chlapec, zákonná podmínka je ale věk nad 15 let. Jak to nakonec dopadlo? A jsou nějaké oblasti, kde dobrovolníci chybí? Poslechněte si celý rozhovor.

Související