Stanice metra Jiřího z Poděbrad na lince A bude od soboty 14. ledna zavřená. Vlaky jí budou jenom projíždět

13. leden 2023 11:11

Stanice metra Jiřího z Poděbrad prochází kompletní rekonstrukcí. Dělníci tam budují také bezbariérový přístup v podobě dvou výtahů. Nyní potřebují od výtahů prorazit přímo do stanice, a to je jeden z důvodů, proč tam budou vlaky 10 měsíců jenom projíždět. Hlavním důvodem je ale to, že se začnou ve stanici kompletně měnit eskalátory. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Soňa Jindrová.

Při výluce budou uzavřené rovněž podchody a vestibul stanice metra. Pohyblivé schody vymění podnik při kompletní rekonstrukci stanice, kterou zahájil předloni v září a při které vybuduje rovněž bezbariérový přístup. Kompletní oprava vyjde na 1,29 miliardy korun a skončí v únoru 2024.

"Vzhledem k tomu, že se jedná o stanici pouze s jedním výstupem, bude nutné ji na nezbytně dlouhou dobu pro veřejnost uzavřít včetně vestibulu a podchodů. Výměna eskalátorů potrvá zhruba deset měsíců," uvedla mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Při uzavírce stanice podnik na nástupišti a v eskalátorovém tunelu odstraní průsaky vody, připraví konstrukce pro podhledy, vymění poškozené kamenné obklady nebo vymění osvětlení. Rovněž odstraní přístřešky nad výstupy z vestibulu stanice na náměstí Jiřího z Poděbrad u Slavíkovy a Vinohradské ulice.

Rekonstrukce stanice metra Jiřího z Poděbrad

V rámci dosavadních prací již dělníci vyhloubili šachtu pro výtahy z Vinohradské ulice do přestupní chodby a hotová je také samotná přestupní chodba. "Zhotovitelé v těchto dnech dokončují ražby šachty, která vede z konce přestupní chodby k nástupišti a blíží se prorážce do stanice. Ta proběhne ve druhé polovině února," dodala Řehková.

Stanice Jiřího z Poděbrad funguje od konce roku 1980, což je víc než 42 let. A po celou dobu se tam žádná větší rekonstrukce, podle Dopravního podniku, nedělala.

Veškeré technologie včetně kabelových rozvodů, osvětlení, zmíněných eskalátorů nebo třeba vzduchotechniky jsou tedy původní. A ještě zajímavost, která dokresluje náročnost prací právě na této stanici. Stanice Jiřího z Poděbrad je druhá nejhlubší stanice metra v Praze – je 45 metrů pod zemí. A ta vůbec nejhlubší stanice je hned vedlejší náměstí Míru – ta je v hloubce 53 metrů.

autoři: Soňa Jindrová , JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio