Stanou se špatně viditelní chodci a cyklisté minulostí?

28. listopad 2012

Už se vám stalo, že se před vámi za šera nebo za tmy vynořila postava chodce případně cyklisty? Vy jste na poslední chvíli museli zareagovat a zabránit srážce. Jistě uznáte, že to je zážitek, který opravdu není třeba závidět. Tato skutečnost by se ale už stávat neměla.

Za prvních deset měsíců roku 2012, už na našich silnicích při nehodách zemřelo 110 chodců a 59 cyklistů. Především u chodců k tomu velkou měrou přispívá fakt, že jsou ve tmě špatně vidět.

"Zhruba 60% chodců umírá za podmínek snížené viditelnosti, převážně pak v noci," říká Roman Budský z BESIPu.

I z tohoto důvodu vznikla ve spolupráci s policií české republiky kampaň Vidět a být viděn. Ta se zaměřuje hlavně na viditelnost chodců a cyklistů, ale také je začátkem iniciativy, aby se staly reflexní prvky povinností, a to hlavně pro chodce mimo obec. Tato povinnost už platí v několika evropských státech a od loňského roku také u našich východních sousedů. To by mohlo pomoci zavést tuto povinnost i u nás.

"Určitou oporu máme ve vedlejším Slovensku, kde to zavedli. Veřejnost neprotestovala a počkáme si na statistiky dopravních nehod. Ale myslím si, že budou příznivější, než v loňském roce."

Kdy bude možné tuto povinnost pro chodce i cyklisty uzákonit je otázkou legislativního procesu, jak říká ředitel služby dopravní policie Leoš Tržil.

"Bude důležité, jestli se to podaří řešit v rámci teď již projednávaných novel zákona o silničním provozu. V každém případě si myslím, že čím dříve to bude, tím dříve budeme mít na našich silnicích míň usmrcených chodců."

Policie také v brzké době připravuje řadu preventivních akcí.

"Ve spolupráci s koordináty krajů, budou probíhat preventivní akce zaměřené na viditelnost chodců. Preventivně represivní akce na viditelnost cyklistů. To znamená i otázka povinnosti používání osvětlení. Tady jen upozorňuji, že lze tento přestupek vyřešit blokově až do 2000 korun."

A také preventivně represivní akce zaměřené na technický stav vozidel. Během těchto akcí chystá policie ve spolupráci s partnery také propagaci reflexních prvků.

"Obdrželi jsme dohromady 11 000 kusů reflexních prvků. Tyto prvky už byly distribuovány na krajská ředitelství, podle závažnosti vývoje dopravní nehodovosti a budou rozdávány v rámci preventivních akcí."

autor: jvo
Spustit audio