Stará dáma na větrné hoře. Proč sledovat Tour de France a komu fandit?

25. červen 2021
Tribuna

Už zítra ve francouzském Brestu začíná 108. ročník Tour de France. Žlutý dres obhajuje Tadej Pogačar a na to, jestli se mu to povede, nebo zvítězí někdo úplně jiný, se podíváme v novém dílu Tribuny.

Loňský ročník slavného cyklistického závodu přinesl nevídanou zápletku, když až v předposlední etapě v časovce sebral celkové vítězství mladý Tadej Pogačar. A to na úkor svého slovinského krajana Primože Rogliče. „Loňský závěr, to byla reklama na Tour de France a na cyklistiku. A bylo vidět, kolik lidí, kteří byste řekli, že jsou nezúčastnění diváci a o Tour de France nic neví, tak ji zaregistrovalo,“ přibližuje sportovní rozměr minulého ročníku Vojta Jírovec.

Právě oba slovinští závodníci patří mezi největší favority letošního ročníku. Paradoxně jejich největším konkurentem v boji o zisk žlutého trikotu není ani tak samotný jezdec, jako rovnou celá stáj. Nejbohatší tým Ineos Grenadirs totiž i letos přiveze ansámbl tvořený celou plejádou famózních cyklistů. 

Čtěte také

Letošní ročník ale bude i závodem velkých návratů. Dva roky po děsivém karambolu se vrací čtyřnásobný vítěz Staré dámy Chris Froome. A z podobného ranku velkých návratů je i jediný český zástupce v pelotonu Petr Vakoč. Osmadvacetiletý pražský rodák totiž téměř nepřežil sražení nákladním autem při soustředění v Jihoafrické republice před dvěma roky.

A speciální návrat vymysleli i samotní organizátoři závodu. V jedenácté etapě totiž budou jezdci šlapat na vrchol legendární Mount Ventoux hned dvakrát. „Myslím si, že tohleto bude skutečná perlička v programu letošní Tour de France, a uvidíme, co se tam stane nebo nestane,“ vysvětluje Jírovec. Hora proslavená brutálním stoupáním i silnými poryvy větru v minulosti přinesla několik památných momentů. 

Kdo má největší šanci slavit v Paříži po třech týdnech šlapání do pedálů ve žlutém dresu vítězství na Tour de France? Může letošní ročník napodobit úchvatný závěr toho loňského? A co nejzajímavějšího prozradily nejnovější cyklistické dokumenty o zákulisí v jednotlivých týmech, se doslechnete v novém dílu magazínu Tribuna.

autoři: Vojtěch Jírovec , Martin Vait , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka