Stará kůže, modrozelená barva a kachlová kamna. Jak v roubence vytvořit romantiku a ne kýč?

9. červen 2022

Lucie Amossé si s rodinou koupila roubenku, která vypadá trochu jako z filmu. Jak ji filmová architektka upravila? Proč se nebát barev ani vjet na pozemek s bagrem? A kam se vydat do antiku?

Lucie Amossé s rodinou koupila roubenku ve Skalce u Doks a dali se do rekonstrukce. Chalupa byla ovšem zchátralá a prorostlá houbami. „Osmdesát procent roubení se muselo vyměnit,“ vzpomíná Lucie. V jednu chvíli jejich chalupa levitovala na heverech a většina trámů byla pryč. Dále vybagrovali svah, vykáceli smrky, které stínily, zrušili některé stropy a natřeli podlahy v každé místnosti jinou barvou. Prostě se toho nebáli.

Lucie Amossé

„Většina lidí si myslí, že se musí smířit s tím, jak něco je,“ říká Lucie. Podle ní se ale stačí podívat na příklady odjinud – často pak člověk zjistí, že i u sebe na pozemku nebo v domě může podniknout docela velkou změnu. K tomu přidala i pár konkrétních zkušeností. Které barvy radši vynechat? Co zelená? Kam vyjet do antiku? A jak nestvořit kýč?

Lucie Amossé má v budování barevných, zvláštních a trochu výstředních interiérů mnoho let praxe – jako architektka pracuje hlavně pro film a reklamu. Jak se k téhle práci dostala? „Z nouze,“ říká. Když studovala v Paříži architekturu, musela si na studium vydělat a film nabízel dobře placenou práci. Tehdy pomáhala navrhovat třeba zlatý bazén, z nějž se noří herečka Chalize Theron.

Čím se liší filmová architetkura od té reálné? Jak se hledá v Česku maják? A jak všechno zvládnout, když má žena tři děti jako Lucie? To vše jsme probraly na terase před roubenkou. Na židlích, na nichž seděl George Clooney.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.