Staré noty, nové desky. K ocenění kvality Titanicu nemusíte pamatovat jeho potopení

21. prosinec 2021

„Hodně nové hudby objevuju na koncertech,“ říká Katka (Oswaldovi, Tábor) a některé ze svých letošních objevů přinesla i do Modelářů. Jedním z nich je třeba Nichi Mlebom, nedávno ještě vídeňský hudebník, který našel nový domov v Brně a také na jednom z nejzajímavějších domácích labelů – Korobushka Records. Díky pandemii zatím moc koncertů neodehrál, ale ty dosavadní měly velmi vtahující atmosféru!

Koncertní linka hraje svou roli i v doporučení letošní desky Mabe Fratti. Guatemalská, v Mexiku usazená hudebnice své album Será que ahora podremos entendernos na podzim představila v prostoru Atria na pražském Žižkově.

Viktor, Berry, Katka a Banán

Její hudba je rovnou měrou povznášející a zneklidňující, nervní. Z violoncella, které je jejím hlavním nástrojem, dokáže čerpat maximum různorodých emocí, a ne nadarmo si jí letos začalo všímat stále více renomovaných médií i festivalů, které staví na pečlivé a objevné dramaturgii.

„Už se nechci zabývat temnými věcmi,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro Vltavu výtvarník, typograf, literát a hudebník František Štorm. Zatímco metaloví Master's Hammer spí, vydal neúnavný tvůrce druhé album svého sólového projektu Airbrusher. A také Dirndl to Go se dostalo na seznam toho nejlepšího z letošního roku, jak to vybrali Modeláři a jejich hosté.

„Vyrůstal jsem na Titanicu,“ říká Berry v prvním bilančním dílu Modelářů. Jaká další odhalení hodinka přinese? Šedesát minut plných velmi uspokojivých kontrastů.

Spustit audio