Staré továrny jsou svědci zanikající doby. Kde je ještě vidět a navštívit?

4. květen 2022

Lukáš Beran, Benjamin Fragner a Jan Zikmund z Výzkumného centra průmyslového dědictví zkoumají staré průmyslové stavby –⁠ pivovary, komíny, vápenky i trafostanice. Co je na nich zajímavého? A proč je nemáme bourat, ale znovu využít?

Pražírna kávy přestavěná z nádražního baráku v Liberci, rozhledna ze staré vodárny v Kolíně, galerie z městských jatek v Ostravě. To všechno jsou příklady toho, že staré továrny lze docela dobře přizpůsobit nové funkci. Úspěšné konverze sbírají ve Výzkumném centru průmyslového dědictví a najdeme je v nové knize Industriální situace / místo_tvar_program. A o několika zajímavých místech, které může každý navštívit, uslyšíte také v novém Bourání.

Jan Zikmund, Benjamin Fragner a Lukáš Beran

„Docházejí stavební materiály. Vy bouráte a zároveň hledáte materiál na něco nového,“ říká Benjamin Fragner. Je tedy logické to existující znovu využít. Jeho kolegové mají ještě mnoho dalších důvodů, proč nebourat staré průmyslové stavby. A dojde i na polemiku s mainstreamovým vkusem a s tím, že přestavby bývají vždycky „bílé, šedé a černé“, jak říká Lukáš Beran. Nejsou nové konverze zbytečně moc trendy? A jak dopadne Holešovická tržnice?

Výzkumné centrum průmyslového dědictví Fakulty architektury ČVUT sestavilo také unikátní databázi nejrůznějších průmyslových objektů, kterou lze najít na webu Industriální topografie. Mnohá tam uvedená místa je možné ještě navštívit a prozkoumat – než se tihle svědci zanikající průmyslové epochy přestaví nebo zmizí. Víc tipů objevíte i v Bourání.

Centrum právě slaví dvacet let. Co za tu dobu dokázalo? „Ve vší skromnosti se nám povedlo změnit uvažování,“ říká Lukáš Beran. Průmyslové stavby začaly lidi zajímat a připadají jim krásné.

Proč připadají průmyslové objekty krásné samotným výzkumníkům? I to se dozvíte v novém Bourání.

Bývalá prádelna v Meziměstí v publikaci Industriální architektura: tvůrci a plány
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka