Staří lidé se zmenšují. Jestliže ztratí více než tři centimetry, značí to většinou osteoporózu

30. listopad 2022

Osteoporóza je v naší republice podléčená. Lidé si toho, že jim řídnou kosti, všimnou v osmdesáti procentech případů pozdě. Jak říká odborná lékařka Marie Ládová, osteoporóza dlouho nebolí, a tak si pacienti její plíživý nástup ani neuvědomí. Měly by ji ale předpokládat ženy v menopauze, muži asi o deset let později.

Odhaduje se, že v současné době v Česku řídnutím kostí trpí čtyři miliony lidí ve věku nad padesát let. Křehké kosti se snadno lámou, ještě předtím si ale můžeme všimnout neustupujících bolestí zad.

Osteoporóza souvisí i se sesedáním a ohýbáním postavy ve starším věku. „Je to jeden z příznaků. Ke zmenšování postavy a ohýbání vlivem osteoporózy dochází při kompresích, změnách tvaru obratlového aparátu. Pokud se člověk opravdu začíná ohýbat, zmenšovat, dá se předpokládat, že má osteoporózu. Ztráta více než tří centimetrů je jednou z indikací diagnostiky,“ potvrzuje Marie Ládová.

Jako prevenci doporučuje lékařka pravidelný pohyb. „Úplně nejjednodušší do vysokého věku je chůze. Chůze je levná, můžete ji provozovat kdekoliv. Když máte kvalitní boty, popřípadě trekové hole, můžete každý den nachodit několik kilometrů. Mým pacientům, kteří to dělají, to prospívá,“ říká.

Čtěte také

Dále je podle ní vhodná jóga a cvičení tai chi. „Jóga vyžaduje odborné vedení, je potřeba dělat pouze cviky, které vám neublíží. Tai chi bývá řazeno mezi bojová umění, ale je to cvičení, kterému se můžete věnovat bez omezení věkem. Svým pacientům, pokud jim to rovnováha dovolí, ho doporučuji,“ dodává.

Osteoporózu je možné v první řadě léčit takzvanými nefarmakologickými způsoby, tedy bez léků. „Sem patří režimová opatření. Především je to více pohybu, procházky, cvičení – těch existuje spousta, cviky je možné dělat nejen vestoje, ale i vsedě, vleže na posteli. Existují sestavy cvičení pro starší lidi,“ připomíná Marie Ládová.

Další opatření se týká stravy, je nutné dodávat tělu bílkoviny, vitamíny a vápník. „Doporučuje se příjem vápníku i v potravě. Řada lidí má výhrady k mléku, ale to je z nejlevnějších potravin, která dokáže pokrýt vaši potřebu vápníku asi ze třiceti procent. Dále mléčné výrobky, tvarohy, sýry, zakysané výrobky,“ vyjmenovává lékařka.

„Pokud vyčerpáte režimová opatření, může se sáhnout k takzvané antiresorpční léčbě. Ta zabraňuje odbourávání kostí, nebo se dokonce podílí na novotvoření kostí. Léků je na trhu velké množství,“ doplňuje.

Celý rozhovor s lékařkou Marií Ládovou o osteoporóze si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související