Staropramen zavře pivovar v Pardubicích. Část výroby chce přesunout do Ostravy

16. listopad 2022 07:20

Představenstvo Pardubického pivovaru v pondělí svolalo valnou hromadu, na níž navrhne ukončení výroby k 31. březnu příštího roku. Valná hromada musí být ze zákona svolaná měsíc před jejím konáním, měla by se tedy sejít zhruba v polovině prosince.

Skupina Pivovary Staropramen vlastní majoritní podíl ve firmě. Produkci vybraných piv chce přesunout do pivovaru Ostravar. Staropramen uvedl, že ukončení výroby pardubického pivovaru je reakcí na výrazný propad prodejů jeho produktů, které se z velké části vyvážely do Ruska.

O ukončení činnosti pivovaru již firma informovala své zaměstnance. Podle Staropramenu se to dotkne 46 lidí zejména na výrobních pozicích i administrativních pracovníků. Skupina uvedla, že pro ně připravila podpůrný program a v nejbližších dnech chce o plánu na ukončení výroby informovat své obchodní partnery.

Expedice sudů v pardubickém pivovaru

Staropramen vlastní většinový podíl v Pardubickém pivovaru od roku 2019. Koupil ho s cílem rozšířit nabídku piv o další lokální značku a zvýšit produkci celé skupiny. Mluvčí skupiny Pivovary Staropramen Denisa Mylbachrová uvedla, že od roku 2020 se pivovar potýká s problémy. Pandemie koronaviru přinesla výrazný pokles odbytu kvůli vládním restrikcím a další potíže firmě způsobil růst cen energií a vstupních nákladů.

„V důsledku nepříznivých událostí posledních let došlo k výraznému propadu prodejů nejen na tuzemském, ale i zahraničních trzích. Značná část exportu pardubických značek totiž směřovala do Ruska,“ doplnila mluvčí.

Staropramen uvedl, že v posledních měsících zvažoval i variantu prodeje pivovaru. Poté, co valná hromada návrh na ukončení výroby schválí, navrhne představenstvo další směřování pivovaru. V areálu pivovaru má zůstat restaurace i prodejna, oznámila společnost.

Původní podoba Pardubického pivovaru, dodnes se dochoval komín nad hvozdem

Pivovar Pernštejn

Pardubický pivovar byl založen v roce 1871 a první pivo začal vařit 8. dubna 1872, minulý rok tedy slavil 150. výročí. Před tím, než většinový podíl koupil Staropramen, vařil kolem 80 000 hektolitrů piva ročně a plánoval do deseti let produkci zdvojnásobit.

Pivovarům Staropramen loni meziročně klesl čistý zisk o 45,4 procenta na 441 milionů Kč. Tržby naopak meziročně stouply o 4,2 procenta na 4,23 miliardy korun. Společnost uvedla, že prodeje piva loni meziročně klesly o 1,8 procenta na 3,13 milionů hektolitrů.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související