Start Driving: Mladí řidiči se na polygonech naučí zvládat krizové situace

12. květen 2021 17:00

Asociace autoškol ČR pořádá třetí ročník projektu, v jehož rámci se řidiči do 24 let na 8 polygonech bezplatně zdokonalí za volantem.

Tisíce mladých řidičů do 24 let můžou letos na osmi polygonech v České republice zdarma zlepšit své dovednosti v řízení auta za krizových situací. Umožní jim to třetí ročník projektu Asociace autoškol ČR s názvem Start Driving.

První kurz absolvovali mladí řidiči ve čtvrtek na polygonu v Sosnové u České Lípy, kde byl s mikrofonem i reportér Radiožurnálu Luděk Hubáček (LH) a ptal se mimo jiné i účastníků kurzu.

Čtěte také

LH: "Sedím v autě s Dominikem, který si přijel vyzkoušet na polygon Sosnová svoje řidičské dovednosti. Co si jdete teď zkusit?"

Dominik: "Teď si jdeme zkusit něco do zatáčky na mokro, přetáčivý smyk.“

LH: "Jak dlouho máte řidičský průkaz?"

Dominik: "Teprve asi tři týdny."

LH: "Máte problém sledovat provoz kolem sebe nebo třeba předvídat?"

Dominik: "Tak to má asi každý řidič v jakékoliv fázi, hlavně tedy na dálnici při odbočování nebo předjíždění."

LH: "Bavíte se o tom, když spolu někam jedete?"

Aneta: "Tak určitě, já si myslím, že na tom není nic špatného, předávat ty zkušenosti. Ale moc možností na společné cestování jsme zatím neměli. Ale co jsme měli možnost, tak jsme si říkali, jaká situace může nastat," zmiňuje Aneta, Dominikova maminka.

Start Driving 2021
Workshop s psychologem, krizové brzdění, zvládání smyku...
Podrobnosti o projektu, termíny a rezervace na webu www.startdriving.cz

Start Driving letos potřetí, poprvé s rodiči

Už třetí ročník Start Drivingu pořádá asociace Autoškol ČR, letos poprvé i s rodiči. Proč?

"Ani to dítě v 18 nebo ve 20 letech ještě nemá takové hodnoty, aby si uvědomilo veškerá rizika, která s řízením souvisejí. Oproti tomu zájmem rodiče je, aby se jeho dítě nezranilo při řízení vozidla a nebylo účastníkem dopravní nehody," říká předseda Asociace autoškol ČR Aleš Horčička.

Čtěte také

Čtvrtina tragických nehod s mladými řidiči

Na téměř čtvrtině dopravních nehod se smrtelnými následky, které loni zavinili řidiči motorových vozidel, se podíleli právě řidiči s praxí do pěti let, podotýká na polygonu přítomný šéf dopravní policie Jiří Zlý: "Proto jakékoliv další vzdělávání řidičů, a to nejen teoretické, ale zejména praktické, abychom je naučili zvládat různé kritické situace a správně se s nimi vypořádat, je určitě na místě."

V letošním roce se na polygonech po celé České republice uskuteční 72 kurzů pro začínající řidiče a také kurzy pro učitele autoškol nebo zodpovědné rodiče.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio