Start-up nebo e-shop. Řeší mladí podnikatelé smysl své práce víc než v divokých devadesátkách?

22. červen 2022

V průběhu kariéry se celá řada lidí rozhodne založit svou vlastní firmu. Tento díl podcastové série Pracanti o pracovních začátcích nejmladší generace se zaměří na mladé lidi, kteří začali podnikat hned na začátku kariéry, někdy ještě před dovršením plnoletosti. Jaké jsou jejich motivace? Kde se v nich touha podnikat bere? A přemýšlí nejmladší generace více o smyslu svého podnikání?

„Současná generace se přesunula od divokého západu 90. let ke smysluplnému podnikání a udržitelnosti svých produktů,“ tvrdí Pavla Marciánová z Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně, která se dlouhodobě věnuje malým a zejména rodinným podnikům.

Pavla Macriánová

Vojta začal podnikat, už když mu bylo 18 let. „Můj táta léta učí na stavební fakultě studenty dělat modely. Já tam za ním celou střední chodil a koukal jsem, jak jsou studenti nešťastní, že jim zabralo celý den svézt materiál do školy. A tak jsem si říkal, že jim to tam všechno svezu a budu jim to tam prodávat,“ popisuje své podnikatelské začátky Vojta Chalupa. Dnes je největší částí jeho byznysu e-shop s fixy.

David Špunar a Jan Sláma

Honza Sláma a David Špunar začali pracovat ještě mnohem dřív. „Já jsem začínal s podnikáním někdy ve 12 letech. V 16 letech jsem se nechával zplnoletnit. Už v průběhu střední školy jsem došel k názoru, že to, co mě naplňuje, je podnikání,“ popisuje své začátky Jan Sláma. Spoli s kolegou Davidem Špunarem založili platformu, která měla pomoci v boji proti šikaně ve školách. Když se během pandemie ale všechny školy zavřely, David a Jan přesměrovali svůj projekt na firmy.

Pusťte si další díl pracantů a dozvíte se, proč se tak mladí lidé pouštějí do podnikání. Co je pro ně v podnikání podstatné? Řeší smysl své práce? Pracanti jsou příběhy mladých lidí, ale také pohledy odborníků. Poslechněte si celý rozhovor s Pavlou Marciánovou, z Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně, o pracovních začátcích i významu mladého podnikání pro českou ekonomiku.

Spustit audio

Související