Startuje nový politický podcast Chyba systému. Na problémy české společnosti si posvítí Pokorný, Klimeš a Rychlíková s dalšími hosty

23. březen 2023

Jako pokračování úspěšné série Čekání na prezidenta připravil Český rozhlas Plus nový politický podcast Chyba systému. S moderátorem Janem Pokorným v něm budou politické dění v Česku glosovat analytik David Klimeš, novinářka Apolena Rychlíková a třetí, tematicky zvolený host.

První díl se zaměří na to, jak česká média chybují ve vztahu k politice a zda tomu tak nebylo i během volby prezidenta. Stálou sestavu hostů doplní moderátor České televize Václav Moravec.

„Rádi bychom posluchačům, kteří si oblíbili Čekání na prezidenta, nabídli nový projekt,“ říká šéfredaktor Plusu Josef Pazderka.

Moderátor Jan Pokorný, editorka Karolína Kašparová, Apolena Rychlíková a David Klimeš

„Od sledování prezidentské volby si proto Jan Pokorný s novou sestavou posvítí na politické dění v Česku obecně a pokusí se pojmenovávat systémové problémy, které je potřeba řešit. Proto název Chyba systému,“ doplňuje Pazderka.

„V rámci každodenní zpravodajské i publicistické agendy chceme vždy poskytnout nejnovější informace. Politici, analytici a další hosté nás ale často upozorňují, že některé problémy jsou hlubší, sahají do mnoha oborů, mají nějakou historii, provází je zakořeněné společenské nálady a nelze je vyřešit drobným opatřením,“ říká editorka nového podcastu Karolína Kašparová.

Narazili jsme na to třeba při reflexi vlastní novinářské práce, během debat o nepřátelství mezi Prahou a zbytkem republiky nebo u nedávných vyhrocených diskusí o důchodovém systému,“ dodává Kašparová.

Jako kreativní producent se na projektu podílel Lukáš Sapík, zvukovou grafiku pro něj připravil Jaroslav Pokorný.

Čtěte také

Podcast Českého rozhlasu Plus Čekání na prezidenta s moderátorem Janem Pokorným, filozofkou Terezou Matějčkovou, ústavním právníkem Janem Kyselou a analytikem Petrem Nováčkem začal v lednu 2022 a více než rok mapoval prezidentské klání v Česku až do inaugurace nové hlavy státu Petra Pavla na počátku letošního března. V létě 2022 bylo Čekání na prezidenta vyhlášeno v soutěži Podcast roku objevem roku. Na různých platformách si ho pravidelně stahovalo v průměru 10 až 20 tisíc posluchačů.

Český rozhlas patří k nejvýznamnějším tvůrcům audioobsahu v České republice. Posluchačům nabízí podcasty už od roku 2004, v současnosti jich zveřejňuje více než 500 a důraz klade také na inovace – technologické, obsahové i formátové.

Analyticko-publicistický Český rozhlas Plus je jedinou stanicí mluveného slova v ČR. Podle aktuálních výsledků hlavního výzkumu poslechovosti rádií v České republice Radioprojektu za 3. a 4. čtvrtletí 2022 ho poslouchá 134 tisíc posluchačů denně a 259 tisíc týdně, což je rekordní výsledek v desetileté historii této stanice.

Od 24. března na webu Českého rozhlasu Plus, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Spustit audio