Startuje rezervační systém očkování veřejnosti. Poradíme vám, jak na to

15. leden 2021

Od dnešních osmi hodin ráno se můžou první lidé nad 80 let registrovat na očkování proti koronaviru. A to prostřednictvím centrálního rezervačního systému, ten funguje na internetové adrese crs.uzis.cz nebo taky registrace.mzcr.cz. S registrací a výběrem termínu očkování můžou pomoct i operátoři telefonní linky 1221.

Co potřebujete vědět!

  • Registrace k očkování a rezervace termínů probíhá za pomoci centrálního rezervačního systému na adrese crs.uzis.cz.
  • S registrací mohou pomoct jak rodinní příslušníci a zdravotníci, tak bezplatná linka 1221.
  • Systém podle zadaných údajů (věk, zdravotní stav) určí prioritu a přidělí zájemci termín očkování.
  • Dle typu vakcíny proběhne očkování v jednom nebo dvou termínech.
  • K samotnému očkování je třeba donést občanský průkaz, průkaz od zaměstnavatele a poslední zprávu od lékaře, která se týká zdravotních problémů, které zájemce do systému zapsal.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Telefon a rodné číslo

Abyste se mohli registrovat, potřebujete mobilní telefon. Pokud to chcete udělat sami, tak i přístup k internetu. Registrace a rezervace termínu zabere podle ministerstva zdravotnictví jen několik minut. Udělat to za vás můžou třeba i vaši blízcí.

Čtěte také

„Může pomoci třeba nejenom někdo z příbuzných, praktický lékař. Stejně tak je možné, aby tuto registraci udělal operátor linky 1221,“ popisuje ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Pro registraci zadáte do webového formuláře telefonní číslo. Je jedno, jestli patří vám, vašim dětem nebo vnoučatům. Na toto číslo obratem přijde číselný kód, který vložíte do systému. To je klíč, díky kterému se vám otevře registrační formulář.

Co se vyplňuje a proč

„Vyplňuji základní údaje, jako jméno, příjmení, číslo pojištěnce, zdravotní pojišťovnu. Potom následně nějaké další údaje o bydlišti a potvrzuji svoji registraci,“ říká vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla.

Vůbec nejdůležitějším údajem, který do formuláře budete vyplňovat, je rodné číslo. Na základě něj si systém ověřuje, kolik let je zájemci o očkování. Kromě toho vyplníte taky očkovací místo, které máte nejblíž k bydlišti. Tím, že formulář odešlete, potvrdíte, že máte o očkování zájem.

Termíny očkování

Teď přijde na řadu rezervace termínu. Pokud jsou na nejbližším očkovacím místě volné vakcíny, systém vás hned automaticky přesune k rezervaci dne a času očkování. „Když si rezervuju termín, tak si vybírám první termín, a ten druhý se mi dává automaticky po 21 dnech,“ dodává Dzurilla.

Evropská komise objednává, nakupuje a rozděluje mezi členské státy vakcíny proti covidu-19

Pokud termíny k dispozici nebudou, musíte počkat na další SMS zprávu. Ta může přijít i za několik dní. „Množství vakcín i množství očkovacích slotů je omezeno,“ upozorňuje ministr Blatný.

V SMS zprávě bude další číselný kód. Když ho zadáte do systému, tak se vám ukážou nabízené termíny. Jeden z nich si vyberete a zarezervujete. Na očkování pak nezapomeňte přijít s kartičkou pojištěnce a vyhraďte si na ně zhruba 45 minut.

autor: Marie Veselá
Spustit audio

Související