Starý Estas Tonne by už rád jen seděl a kouřil doutník, jeho malé kytarové já chce ale pořád hrát

21. říjen 2022

Kytarista Estas Tonne zahrál v rámci své Envision Tour nejen v Praze, ale i v našem studiu. Jeho osobitá a meditačně laděná hra vzbuzuje v lidech hluboké emoce i přesto, že tento „novodobý trubadúr“ na kytaru po studiích víc než deset let nesáhnul. „Někdy musíme dát něco stranou, protože nevíme, co s tím dělat. V mém případě to byla právě kytara,“ říká hudebník. „Až zhlédnutí filmu o jazzovém kytaristovi Djangu Reinhardtovi bylo tím katalyzátorem vzít ji znovu do ruky.“

„Nebyly to ani tak jazzové standardy, ale spíš jeho cikánská duše, která znovu aktivovala mou potřebu hrát na kytaru. Ten film a soundtrack mi nedal spát, potřeboval jsem pochopit, kdo je Django Reinhardt,“ dodává Estas, který ve své hře na akustickou kytaru kombinuje jak romskou hudbu, tak flamenco či klasický styl.

Čtěte také

Estas Tonne začínal hrou na ulicích, jako v určitém smyslu přelomový koncert „uvnitř“ vnímá ten, který se uskutečnil v San Franciscu a který zorganizoval jeden jeho kamarád. „Bylo to v uměleckém centru a dá se říct, že to bylo poprvé, kdy na mě lidé přišli cíleně se záměrem poslechnout si mou hudbu. A také poprvé, kdy jsem nejen hrál na kytaru, ale sdílel s publikem i své myšlenky,“ vzpomíná a dodává, že svůj podíl na uskutečnění zmíněné události má i jeden mongolský šaman.

Téměř covidovou změnu života si naordinoval sám o necelý rok dříve. „Pro mě to začalo už v květnu 2019, kdy jsem se rozhodl dát si roční pauzu, protože už jsem byl dlouho na turné a na cestách. Takže když přišel skutečný covid, byl jsem připraven být sám se sebou a žít minimalisticky,“ popisuje.

Usazení se na jednom místě prý ale ještě není na pořadu dne. „Starý Estas by sice už rád jen někde seděl, kouřil doutník a koukal na oblohu, ale mé malé já pořád touží být na hřišti tam venku.“

Dokáže si hudebník představit, že by ho při hře na kytaru doprovázela Rosalía? Proč narukoval na vojnu v Izraeli a jak vnímá globální oteplování? Poslechněte si celý rozhovor i minikoncert, který Estas Tonne odehrál ve studiu Radia Wave!

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.