Stát a pomoc podnikatelům

7. září 2004
Vaše téma

Kdybychom hledali něco, co drobní podnikatelé říkají unisono, byla by to asi věta, že stát nám to moc neulehčuje. Proč? Tak to už je otázka na ministra práce a sociálních věcí, Zdeňka Škromacha. Dobré odpoledne. Slyšíme se?

Zdeněk Škromach: Dobré odpoledne.

Prč to neulehčujete podnikatelům?

Zdeněk Škromach: Já myslím, že to je takový větší spor, jako na kolik by měl být ten systém jednodušší. A my ho samozřejmě jednodušším chceme udělat. Myslím si, že i snaha o takzvané jedno kontaktní místo například, kde by bylo možné vyřídit většinu agendy na rozdíl od několika desítek, které jsou dneska, tak to by mohl být jeden z kroků. I když i odborníci říkají, když se to podaří na tři, čtyři místa, tak to bude úspěch.

Říkal jste, že to chcete živnostníkům ulehčit, ale to už říkaly i vlády před vámi, kdy se tedy konečně živnostníci dočkají nějakých kroků?

Zdeněk Škromach: Tak já myslím, že postupně se hledá způsob, jakým způsobem tomu pomoci. Myslím si, že i v oblasti daní byly učiněny některé kroky. Například připravujeme zrychlené odpisy, které by měly významněji pomoci například těm, kteří chtějí investovat a podobně.

To, že stát podnikání neulehčuje, je vidět třeba z toho, že spousta podnikatelů považuje odvody za tak vysoké, že raději vyplácejí zaměstnancům větší část mzdy na černo na ruku. Není cesta ve snížení zátěže podnikatelů?

Zdeněk Škromach: To není otázka zátěže podnikatelů. Samozřejmě, tady pokud jde o daně, tak jsme někde na průměru Evropské unie. Pokud jde o pojištění, tak je o něco vyšší. Ale na druhé straně je pravda, že například v zahraničí zaměstnavatelé platí několik prvních týdnů nemocenskou a podobně. Čili je potřeba tyto náklady porovnávat. Myslím, že spíš ten problém je v tom, že je výraznej rozdíl mezi platbami do zaměstnance a mezi OSVČ a to někdy svádí k tomu, že je lepší platit mzdy na černo a nevyplácet je přímo.

Možná by se mohlo zdát, že u lidí z podnikatelské sféry všech stupňů nejste moc oblíben, alespoň podle výzvy třeba typu, cituji, Škromachu, chystej dávky, my to podnikání balíme. Vadí vám to? Jak na to budete reagovat?

Zdeněk Škromach: Já myslím, že to jsou spíše extrémy. Já se stýkám samozřejmě i se zástupci podnikatelů, zaměstnavatelských svazů a podobně. Zdaleka tyhle názory nejsou a myslím, že pokud jde o Ministerstvo práce, tak udělalo v tomto výrazné kroky a i v té oblasti, řekněme, určitého zjednodušení. A nakonec pokud se podíváme na počet podnikatelů, kteří v podstatě zaměstnávají lidi, podnikají, tak se rozvíjí, tady nedochází k nějakému útlumu. Jsou to spíš extrémy a ty samozřejmě existují v každé společnosti.

Zhruba před dvěma hodinami jsem se ptal předsedy Sdružení podnikatelů, Bedřicha Dandy. Podobně se ptáme i posluchačů Českého rozhlasu 1 na internetové adrese izurnal.cz. Zeptám se i vás. Měl byste odvahu začít za současných podmínek v Česku podnikat?

Zdeněk Škromach: Já myslím, že určitě a to je záležitost a my to nakonec můžeme i dokumentovat i tisíci úspěšných podnikatelů. Samozřejmě je možné tady podmínky zlepšit, ale na druhé straně v porovnání i s jinými zeměmi to není úplně tak špatné, jak se to někdy prezentuje.

Vy to můžete ale dokumentovat také čísly ohledně podnikatelů, kteří odevzdali své živnostenské listy.

Zdeněk Škromach: Tady myslím, že pokud je rozdíl mezi tím, když někdo odevzdá živnosťák, který ho má, řekněme, pro strýčka příhodu a něco jiného je člověk, který vlastně v podstatě ho živnost živí skutečně. A tady jsme nezaznamenali nějaký výraznější rozdíl oproti minulým letům. A jenom možná pro zajímavost, každoročně začíná podnikat několik desítek tisíc lidí a několik desítek tisíc končí. Takže to je normální vývoj a běžný, srovnatelný se zeměmi Evropské unie.

Zhruba za měsíc má začít platit nový zákon o zaměstnanosti. Když si o něm člověk čte třeba na internetu, tak tam neustále se skloňuje slovo přísný, zpřísněný. Jak pomůže snížit nezaměstnanost?

Zdeněk Škromach: Tak, určitě, já myslím, že přinejmenším například potírání černého a nelegálního zaměstnávání je určitě přínosem i pro ty firmy a těch, si dovolím tvrdit, je většina, které podnikají poctivě, zaměstnávají lidi, platí jim mzdy, platí za ně pojištění, takže tady je větší možnost jak pro úřady práce, tak například pro celníky, kteří mohou lépe kontrolovat právě tyto nelegální způsoby zaměstnávání. Na druhé straně bude větší tlak na to, že člověk, když nevezme vhodné zaměstnání nebo nepřijme veřejně prospěšné práce a podobně nebo nebude spolupracovat s úřadem práce, bude pasivní, tak jej budeme moci snadněji vyřadit z evidence. Pokud jde o absolventy nebo lidi, kteří jsou ve vyšším věku kolem 55, 50 let, tak tam budou zvláštní programy, aby tito lidé jednak získali práci, u absolventů, aby získali praxi, aby se potom mohli uplatnit na trhu práce.

Když jsem vám říkal, že vás podnikatelé asi nemají moc rádi, jak vy byste pojmenoval vztah státu a živnostníků? Člověk by to možná podle těch zpráv z médií přirovnal k manželství před rozvodem.

Zdeněk Škromach: Já myslím, že to je věčný boj. A není to jenom v Česku, je to všude na světě. A myslím, že je to určitá symbióza ovšem, která existuje a míra těch vztahů zdaleka není tak, jak je prezentována mnohdy médii. Já si myslím, že vztahy s podnikateli a živnostníky jsou dobré, protože myslím, že by bylo docela dobře, kdyby i mediálně bylo prezentováno, že naprostá většina podnikatelů a živnostníků podniká poctivě a v podstatě pomáhá této zemi. Ta prezentace někdy negativní není příliš dobrá.

Ještě poprosím o jednu jednoduchou odpověď, ale takovou vysvětlující. Dneska tady mluvíme hlavně o zřizování nových pracovních míst, těch společensky účelných pracovních míst. Zaměstnavatelé mají v určitých případech nárok na dotaci, když zaměstnají člověka, vedeného u úřadu práce. Nedostanou ale dotaci automaticky. Proč?

Zdeněk Škromach: Protože samozřejmě je potřeba posuzovat taky ty, které oblast, zda to skutečně je nutné a potom naším cílem je zaměstnávat hlavně lidi, kteří jsou dlouhodobě bez zaměstnání. Čili směřovat hlavně do těch oblastí, kde je vysoká nezaměstnanost, jako je Moravskoslezský kraj nebo Jihomoravský kraj nebo Severomoravský kraj, kde dneska je v těchto třech krajích, je v podstatě prakticky více než polovina všech nezaměstnaných.

Vy ta dotovaná místa kontrolujete. Zjistil jste už nějaké nepravosti?

Zdeněk Škromach: Samozřejmě někde jsou neplněny podmínky, ale dovolím si tvrdit, že v naprosté většině podnikatelé a zaměstnavatelé plní podmínky pro přiznání těchto financí.

Nemáte to nějak vyčísleno?

Zdeněk Škromach: Určitě by se čísla našly. Těch kontrol jsou desítky tisíc každý rok, ale ta, řekněme, porušování, tak jsou víceméně výjimky, než že by to bylo nějaké pravidlo.

Zdeněk Škromach, ministr práce a sociálních věcí. Díky za váš čas a na shledanou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ehů
Spustit audio

Více z pořadu