Stát chce testy do škol před nákupem vyzkoušet, výjimku pro samotestování mají stovky firem

Správa státních hmotných rezerv musí pro nákup milionů antigenních testů do škol zajistit atest jejich citlivosti. V nové specifikaci pro čtyři miliony testů to po ní žádá ministerstvo školství. Tendr na další jeden milion testů vypíšou státní hmotné rezervy podle specifikace z měsíc staré zakázky ministerstva vnitra, kterou teď prověřuje centrála proti organizovanému zločinu.

Státní rezervy mají nakoupit dohromady pět milionů antigenních testů. „Konkrétně jde o milion testů podle stejné specifikace, jako kupovalo ministerstvo vnitra. Na čtyři miliony kusů je z hlediska specifikace nový požadavek. Předpokládané termíny dodání jsou nejpozději do poloviny dubna,“ potvrzuje šéf státních rezerv Pavel Švagr.

Čtěte také

Stovky firem s výjimkou

Právě nová specifikace může být pro rezervy problematická. Podle informací Radiožurnálu totiž bude nutné před nákupem získat posouzení citlivosti testů od firem, z nichž budou nakonec rezervy vítěze tendru vybírat. Patrně půjde o ty s nejnižší nabídkou. Testy přitom musí provést nezávislý ústav. Není ale jasné, kolik to bude stát ani jak dlouho to může trvat.

Správa státních hmotných rezerv současně v úterý od ministerstva školství obdržela seznam firem, které mají v současnosti výjimku ministerstva zdravotnictví pro takzvané samotestování. „A těch firem už je přes 500,“ uvedl Švagr. Na webu jich má ministerstvo aktuálně uvedených přes 200.

Švagr prý zatím netuší, zda bude třeba oslovovat všechny firmy s výjimkou, nebo se specifikace vztahují jen na některé z nich. Zároveň v tuto chvíli není ani jasné, zda je seznam finální. Ještě poslední únorový týden přitom mělo výjimku pro takzvané samotestování jen 12 společností.

Specifikace na testy poskytl ministerstvu školství resort zdravotnictví. Jeho vyjádření zjišťujeme.

Testy pro školáky čekají ve skladu

Z původního tendru ministerstva vnitra do Česka dosud dorazily dva miliony antigenních testů od čínské společnosti Lepu Medical. Zhruba milion poslouží pro testování zaměstnanců ve státní správě, zbytek zůstane ve skladu ve Svojšicích, dokud se nevrátí žáci do škol.

Nákupem testů přes společnost Tardigrad International Consulting se aktuálně zabývá policie, ministerstvo financí i antimonopolní úřad. Informoval o tom server SeznamZprávy.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související