Stavba desetiletí

7. červenec 2003

Rekonstrukci dvanáctipatrového paneláku označili orlovští radní jako stavbu desetiletí. Není se ale čemu divit. Kromě holobytů pro neplatiče tam po revoluci žádný obytný dům nepostavili.

Devadesát nových bytů není sice málo, obzvlášť pokud jde o město jako je Orlová. Na druhou stranu to ale není mnoho. Vždyť na byt tam čeká přes dva tisíce lidí v průměru pět let. Proč se tedy orlovští radní nevzmohli na víc? Jejich rozhodování se opíralo o studii, podle které se kvůli vysoké nezaměstnanosti mělo město v podstatě vylidnit. Počítalo se s tím, že se obyvatelé, kteří nebudou moci v místě svého bydliště sehnat práci, prostě seberou a přestěhují do jiného města či kraje. To je sice zajímavá myšlenka a možná také zkušenost platná ve Spojených státech, ale v našich podmínkách poněkud nereálná. Nejsme zvyklí stěhovat se za prací. To především. Ale i kdyby někdo chtěl, tak co asi udělá s bytem a všemi věcmi? Potáhne je sebou pouze v případě, že si v dalekých krajích sežene práci i s bydlením. A to se stává málokdy. A i tak to stojí spoustu úsilí. Jeden takový případ totiž znám. Z Orlové se ale lidé do jiných krajů hned tak stěhovat nebudou. Nemá-li někdo práci delší dobu - třeba i několik let, těžko u něj hledat potřebný kapitál na velké stěhování. Takový člověk je rád, že nějak vyjde. Takže asi nevyjede. Spíše mladí vyjíždějí. Mají to jednodušší. Stačí jim batoh s tím nejnutnějším a v novém působišti skromný podnájem. Takových případů znám hodně. Orlovští radní, kteří zvažují další výstavbu, by si měli nechat vypracovat novou studii. Pokud se v příštích letech najde dost pracovních příležitostí, bude nových bytů skutečně zapotřebí. Měli by si ale současně zjistit, kolik mladých lidí s trvalým bydlištěm v Orlové ve městě skutečně žije. Pokud by totiž zmizeli mladí, byla by rozsáhlejší výstavba tak trochu zbytečná. Pak bychom třeba za dvacet třicet let mohli slyšet o demolici desetiletí.

autor: tif
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.