Stavba nové nemocnice v Moravské Třebové skončí v dubnu, otevřít chtějí do prázdnin

4. leden 2022 10:15

V Moravské Třebové budou mít novou nemocnici následné péče. Práce na výstavbě se po vánoční přestávce opět rozjely a všechno bude hotové už v dubnu. Původně dodavatelská firma musela termín dokončení posunout o pár měsíců, teď to ale vypadá, že všechno dopadne podle plánu.

„Prodloužil se termín dokončení díla. Důvody byly dva a byly objektivní. První byl jednoznačně dán obtížnějším zakládáním stavby, ten druhý důvod byl, že se na trhu dramaticky zhoršila situace a některé věci nejsou aktuálně možné zajistit,“ popisuje ředitel nemocnice Pavel Havíř.

Vedení nemocnice předpokládá předání díla v dubnu. Další dva měsíce budou následně potřeba na vybavení budovy technologiemi, které nejsou spjaté se stavbou. Před letními prázdninami by potom v nové nemocnici měl začít provoz.

Stavba nové nemocnice v Moravské Třebové

Nemocnice následné péče bude mít 90 lůžek ve třech odděleních. Kromě jedno, dvou a třílůžkových pokojů budou i větší se čtyřmi postelemi. Všechny pokoje mají vlastní sociální zařízení, nebo ho dva pokoje mají sdílené.

Rehabilitace i parčík uprostřed budovy

Bude tam sedm jednolůžkových pokojů, což personálu umožní případnou izolaci z epidemiologických důvodů. „Velkou výhodou bude, že všechny pokoje jsou na jednom patře, takže součinnost a obslužnost bude podstatně příjemnější, než je tomu u pavilonového typu nemocnice, který máme teď,“ dodal Havíř.

Vizualizace nemocnice následné péče v Moravské Třebové

Součástí areálu bude i moderní rehabilitace. Využívat ji budou moct nejen pacienti nemocnice, ale i ti, kterým léčbu předepíší specialisté odborných ambulancí. Ve zdravotnickém zařízení nebude chybět ani stravování a laboratoře. Hospitalizovaní pacienti budou moct odpočívat v malém parčíku uprostřed budovy.

Výstavba nové nemocnice následné péče bude stát 240 milionů korun, dalších 40 milionů přidá Pardubický kraj za vnitřní vybavení.

Spustit audio

Související