Stavba obchvatu Olbramovic finišuje, řidiči musí do konce září jezdit po objížďkách

12. září 2022 11:53

Stavba obchvatu Olbramovic se blíží do finále, kvůli jeho připojování musí ale řidiči počítat s řadou omezení. Výrazná komplikace přibyla v pondělí, kdy je směr na Tábor  svedený na objízdnou trasu.

Doprava ve směru od Benešova bude převedena na provizorní komunikaci se dvěma jízdními pruhy, jezdit se po ní bude v režimu 1+1. Rychlost je snížená na 30 kilometrů v hodině. "Jezdit se tudy bude prakticky až do uvedení obchvatu do provozu dne 30. září," Martin Bušek z Ředitelství silnic a dálnic

Ve směru od Tábora v pondělí začnou práce v pravém jízdním pruhu na Tábor a tento pruh bude v délce zhruba 200 metrů úplně uzavřen. Ve směru na Prahu je provoz veden jednosměrně přes centrum Olbramovic. Silničáři také vyznačili objízdné trasy pro vozidla do 3,5 tuny a nad tuto hmotnost. „Provoz po samotné objížďce je celkem plynulý, horší je to pro vozidla, která na ní chtějí najet z vedlejších silnic,“ hlásila ráno z místa reportéra Českého rozhlasu. „Nákladní auta nad 3,5 tuny musí na objížďku už u Bystřice, objížďka má přes 20 kilometrů,“ dodala reportérka.

Obchvat Olbramovice

Stavba přeložky vytížené silnice I/3 z Prahy na Tábor začala loni v dubnu. Obchvat, který odvede tranzitní dopravu z průtahu obcí, buduje společnost M-Silnice. Cena je podle dřívějších informací 321 milionů korun bez DPH.

Olbramovice, které trápí nadměrná doprava, po výstavbě 3,4 kilometru dlouhé silnice volaly 30 let. Příprava stavby nebyla jednoduchá, původní stavební povolení ministerstvo dopravy zrušilo. Námitky proti němu podala mimo jiné společnost Davo Corporation, provozující autobazar, nebo firma Imoba z holdingu Agrofert, vlastnící nedalekou farmu Čapí hnízdo. Kraj, v jehož vedení bylo tehdy hnutí ANO, odmítl jakýkoliv politický vliv na řízení o stavbě obchvatu. Věc byla vrácena a krajský úřad vydal nové stavební povolení. Proti rozhodnutí přišlo opět odvolání, ministerstvo ale již odpůrcům nevyhovělo.

autoři: Věra Hájková , Von
Spustit audio