Stavba Štvanické lávky mezi Holešovicemi a Karlínem má zpoždění. Otevře se až v polovině roku

1. březen 2023 08:44

Přibližně o tři měsíce se zpozdí otevření nové Štvanické lávky v Praze. Dělníci při výstavbě spojení Karlína a Holešovic narazili na problémy v terénu i v řece, které neodhalil ani důkladný průzkum místa. Původně už měli mít lidé možnost nové přemostění využívat během března, nakonec to bude až v létě.

Komplikace způsobilo podloží pod hladinou Vltavy, ale i počasí, jak vysvětluje náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib z Pirátů:

„K většině toho zdržení došlo kvůli problémům se založením pilířů v plavebním kanále, byla komplikovaná geologie. Nějaká část zdržení jde na vrub toho, že byly problematické klimatické podmínky.“

Jednotlivé části konstrukce z ultra-vysokopevnostního betonu totiž při sestavování vyžadují určitou venkovní teplotu, chladné počasí ale postup komplikovalo. Jestli bylo možné zdržení a problémy při stavbě předpokládat, a tím pádem jestli případně může město uplatnit smluvní sankce, to bude teprve vyhodnocovat stavební dozor.

Vizualizace lávky, která má spojit Karlín s Holešovicemi

Rekonstrukce okolí lávky

Přesný termín otevření ještě stanovený není, zatím se předpokládá, že to bude zhruba v polovině roku. Práce tak budou pokračovat a na ostrově Štvanice, přes kterou lávka vede, přibudou i další.

Čtěte také

„Toho zpoždění chceme využít, abychom zrekonstruovali kompletní okolí Štvanické lávky. Jak holešovickou stranu, tak karlínskou, i špici ostrova Štvanice,“ dodává Zdeněk Hřib.

Důvodem je to, aby nebylo nutné po otevření lávky na Štvanici znovu navézt stroje a terén rozkopávat. V blízkosti lávky funguje třeba obnovená plovárna Baden Baden, která přes léto funguje i s kulturním programem.

Její provoz by tak vůbec nemělo být nutné omezovat. Od konce března až do otevření lávky by také měl mezi Karlínem a Holešovicemi znovu jezdit i přívoz.

Poslechněte si všechny informace, které do vysílání připravil Adam Bejšovec.

autoři: Adam Bejšovec ,
Spustit audio

Související