Stavba východního okruhu Plzně má začít ještě letos

5. duben 2018

Ředitelství silnic a dálnic letos v Plzni plánuje další zásadní stavby. Například první část východního okruhu nebo opravu druhé části Studentské ulice.

V Plzni se letos začne stavět první část východního okruhu. Plánuje to Ředitelství silnic a dálnic. Zároveň počítá s tím, že zahájí rekonstrukci druhé části Studentské ulice a taky stavbu čtyřproudé silnice ve směru na Třemošnou. Stavby by neměly zásadně ovlivnit provoz.  

To, že se připravuje stavba rozšířené silnice směrem na Třemošnou, je vidět na první pohled. Podél současné komunikace zmizely stromy, aby ustoupily čtyřem pruhům, které navážou na čtyři pruhy na konci Plzně u Kamenného rybníka a povedou až na začátek obchvatu Třemošné.

„Zahrnuje i dva mosty, z čehož jeden je mimoúrovňová lávka pro pěší, jejímž investorem je statutární město Plzeň. Druhý je most, který zahrnuje přemostění lesní cesty a biokoridor a ten je zhruba uprostřed stavby v lesním úseku," vysvětlil ředitel plzeňského Ředitelství silnic a dálnic Zdeněk Kuťák.

Uprostřed silnice bude zelený pás a nová silnice by měla být mnohem bezpečnější než ta současná.

„Přestože ten úsek je de facto rovný, tak je z hlediska výškového poměrně zvlněný. Docházelo tam k velice častým a někdy bohužel fatálním dopravním nehodám. Slibujeme si vedle té plynulosti i podstatné zvýšení bezpečnosti silničního provozu," řekl Zdeněk Kuťák.

Stavba východního okruhu by mohla začít už v létě

Pokud proběhne bez problémů výběrové řízení na zhotovitele, stavět by se mohlo začít už během letních prázdnin. Hotovo, respektive zprovozněno, má být koncem příštího roku. V červenci by taky mohla začít druhá etapa rekonstrukce Studentské ulice. První část od Plaské ke Gerské ulici je hotová, opravy skončily loni na podzim. Teď půjde o úsek mezi Gerskou ulicí a Arénou Kooperativa.

„Kromě objektu pozemních komunikací stavba zahrnuje rekonstrukci boleveckého sběrače. Právě ten sběrač je nejsložitější stavební objekt, který poměrně značně komplikuje i vlastní dopravní opatření na té komunikaci," upřesnil Zdeněk Kuťák.

Sběrač bude v podstatě jakousi obrovskou kanalizační rourou uloženou ve velké hloubce. Patří k vodohospodářským prioritám města Plzně, které za něj zaplatí skoro 40 milionů korun. A na podzim by pak měla začít stavba první části sedmikilometrového východního okruhu, tedy silnice, která povede od dálničního přivaděče v Koterově, údolím řeky Úslavy, kolem Jateční ulice až k Plaské ulici, tedy k výpadovce na Karlovy Vary. Zmíněný první úsek je mezi Plaskou a Jateční.

„Zahrnuje úsek kilometr 381 metrů dlouhé komunikace v kategorii čtyřpruhové. Zde jsou celkem tři mostní objekty, pak jsou tu ještě speciální opěrné zárubní zdi a přeložky ostatních komunikací," doplnil Zdeněk Kuťák z plzeňského Ředitelství silnic a dálnic.

Nová silnice povede od křižovatky Plaská - Studentská rovně přes pole napravo od železniční trati směr Doubravka. U křižovatky Jateční - Na Roudné se napojí na už zrekonstruovanou část Jateční třídy s novým mostem přes Berounku. Náklady se vyšplhají na skoro 530 milionů korun a podělí se o ně Ředitelství silnic a dálnic s městem a Správou a údržbou silnic Plzeňského kraje. Po nové komunikaci by se auta měla projet na jaře 2021.  

autoři: kos , sch
Spustit audio