Stavební spoření 2014

22. únor 2014

V době vzniku ho musel mít každý. Bylo výhodné, dostupné, bezpečné. K našim penězům nabídka slušné státní podpory, dobrý úrok z vkladu, výhodný úvěr. Jak je na tom finanční produkt zvaný Stavební spoření dnes? Jakými změnami prošlo?

Hodně se mluvilo o plánovaných změnách v zákoně o stavebním spoření. Bude se striktně hlídat takzvaná účelovost a vázání využití finančních prostředků? Budeme muset dokládat, za co konkrétně peníze ze "stavebka" utratíme? Takové myšlenky, záměry a politická odhodlání byla ve hře. Jak jsou dnes reálná?

Co onen hlavní bonus - státní podpora coby obrovské zvýhodnění právě tohoto produktu? Její výrazné snížení už jsme zažili. A hovořilo se o dalším podobném kroku. Máme jej tedy očekávat? V jaké fázi vlastně teď jsou tendence ke změnám nastavení tohoto produktu?

Konečně se stavebním spořením, respektive se smlouvami klientů pak mohou souviset i novinky vyplývající z Občanského zákoníku platného od 1. 1. 2014. Jak zákoník právě stavební spoření ovlivní, také na to se zaměříme.

Dotazy k problematice stavebního spoření a aktualitám okolo něj jste směřovali v pondělí dopoledne ke specialistovi jedné ze stavebních spořitelen Janu Mrajcovi.

autor: Bořek Volný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.