Stefan Zweig: Svatba v Lyonu. Křehký příběh o lásce na život a na smrt odehrávající se v roce 1793 v revolucí zmítané Francii

28. listopad 2021

Vzpurné město Lyon bylo během francouzské revoluce dobyto a v jednom ze sklepení, kde čekají odsouzení na smrt, se setkávají událostmi odloučení snoubenci. Mladým lidem zbývá jenom pár hodin života. Jak s nimi naloží?

Napsal: Stefan Zweig
Překlad: Věra a Karel Houbovi
Režie: Jakub Doubrava
Čte: Josef Nechutný
Mistr zvuku: Ondřej Franěk
Pořad připravil: Dominik Mačas
Natočeno v plzeňském rozhlasovém studiu v roce 2017.

Povídka Svatba v Lyonu vyšla v povídkovém výboru Jaro v Prátru.

„Nikdo v té chvíli nemyslel na smrt a těm, co ji cítili, už nepřipadala tak děsivá. Mezitím přítel, který byl na svatbě za svědka, šeptem promluvil s několika ostatními odsouzenými a krátce na to propukla další nezvyklá činorodost. Muži vynosili z malé vedlejší místnosti slamníky a novomanželé ještě omámeni štěstím, jež je potkalo, si toho nepovšimli, ani když k nim onen přítel přistoupil a s úsměvem jim řekl, že on a ostatní, kteří sdílí stejný osud, by jim rádi dali svatební dar, že je však těžké dávat nějaké pozemské dary těm, jejichž chvíle života jsou už sečteny. A že proto chtějí poskytnout novomanželů to jediné, čím by je snad mohli potěšit. Tiché soukromí jejich svatební a zároveň poslední noci.“

Stefan Zweig

Stefan Zweig se narodil 28. listopadu 1881 ve Vídni

Po vypuknutí druhé světové války spisovatel opustil rodné Rakousko a emigroval do Velké Británie. Psal, pořádal přednášková turné a veřejně vystupoval proti fašismu. Nakonec opustil i Anglii, nějaký čas žil ve Spojených státech, až se se svojí druhou ženou usadil v Brazílii. V únoru 1942 tam oba dobrovolně ukončili svůj život.

„Než ze svobodné vůle a s jasnou myslí odejdu z tohoto života, musím ještě splnit poslední povinnost: vyjádřit vřelé díky této skvělé zemi Brazílii,“ napsal ve svém dopise na rozloučenou slavný spisovatel.

Otec Stefana Zweiga byl moravský Žid usazený v hlavním městě habsburské monarchie. Podnikal v textilnictví, matka pocházela z vlivného a bohatého rodu a vyrostla v Itálii.

Jako druhorozený syn, který nemusí po otci převzít firmu, mohl Stefan Zweig studovat a věnovat se svým zálibám – umění a literatuře. Vystudoval filozofii, germanistiku a romanistiku v Berlíně a ve Vídni. Psal psychologické povídky a novely a životopisné romány o významných literátech či zajímavých postavách evropské historie.

Život Stefana Zweiga samozřejmě ovlivnil od 30. let v Evropě stále se rozpínající nacismus. Jeho knihy spolu s díly dalších nežádoucích autorů pálili nacisti veřejně na náměstích německých měst.

Až po autorově smrti vyšly jeho paměti s názvem Svět včerejška. Je to jedna z nejlepších a nedůležitějších knih, díky které můžeme pochopit novodobé dějiny a kulturní dění Evropy. Psal ji těsně před smrtí právě v Brazílii.

autoři: Martina Toušková , Stefan Zweig
Spustit audio