Stejně jako Kafka nechci psaní šidit. Stále se učím skloubit ho s reálným životem, říká spisovatelka Magdaléna Platzová

29. prosinec 2022

Nejsem literární vědkyně, můj přístup ke Kafkovi byl vždycky velmi niterný, přímý a intuitivní, říká novinářka a prozaička Magdaléna Platzová, která letos vydala další, v pořadí devátou knihu. V románu Život po Kafkovi se ale nezaměřila na život a dílo pražského německy píšícího autora. Pátrá v něm po životě Felice Bauerové, která se s Kafkou dvakrát zasnoubila. Nakonec se ale provdala za jiného muže, se kterým emigrovala do Ameriky.

Do Ameriky za svým druhým mužem na několik let odešla i Magdaléna Platzová. Právě v New Yorku ji poprvé napadla myšlenka na román, v němž pátrá po ženě, kterou generace Kafkových fanoušků znají převážně jako milovnici masitých pokrmů, těžkého nábytku a přesně nařízených hodinek. Kdo ale byla Felice Bauerová? Mohla s Franzem Kafkou být? A pokud ano, proč spolu nebyli?

Čtěte také

Na některé z otázek dostala Magdaléna Platzová odpověď od potomků, které vyhledala a vyzpovídala v Americe. A nejde jen o syna Henryho, ale i vnuky Felice Bauerové. Mnoho podstatného pak vyčetla z dopisů, které Kafka své lásce roky posílal. Více než 600 dopisů si Bauerová odvezla do USA, kde je před očima jiných úzkostlivě střežila. „V jejich korespondenci silně znělo mé osobní téma. Kafka v dopisech jasnozřivě analyzuje problém člověka, který žije tvorbou, psaním, ale není schopen vztahů a rodinného života, byť po nich touží. Jak „žít se psaním“, „žít psaním“? A jde sloučit s realitou permanentní odpojenost spisovatele od života? Knihou jsem možná chtěla sama o sobě něco vysvětlit.“

Máme holý ruce

Zkušenosti jejího života ostatně pravidelně slouží jako pramen jejích literárních příběhů. V románu Máme holý ruce z roku 2019 se vrátila do doby, kdy jako sedmnáctiletá prožívala rozbouřenou dobu sametové revoluce.

Čtěte také

V knize Anarchista z roku 2013 zúročila svou newyorskou zkušenost a v románu Druhá strana ticha popsala svůj život ve francouzském Lyonu, kam s manželem a třemi dětmi odešla. O ideálech listopadu 89, o české i americké společnosti tehdy i dnes, mluvila Magdaléna Platzová ve Vizitce podrobně, více si můžete poslechnout v záznamu pořadu.

Související