Stephen Foehr: Tanec s Fidelem

Ve čtvrtek otevíráme novou četbu na pokračování z reportážní knihy amerického cestujícího spisovatele Stephena Foehra Tanec s Fidelem. Kniha je věnována kubánské hudbě, každodennímu životu, historii a náboženství a mohla by nést podtitul "Havanský chodec".

Četbu z překladu Simonety Dembické připravila pro rozhlas Alena Blažejovská. V režii Evy Řehořové účinkuje Ladislav Kolář. Zazní také řada hudebních ukázek příslušných žánrů.

Český překlad knihy Američana Stephena Foehra Tanec s Fidelem, který pořídila Simoneta Dembická (anglický originál vyšel roku 2001 v Londýně), vydalo nakladatelství Jiřího Vaňka v Brně. Ladění této pozoruhodné knihy by mohl vystihnout podtitul: Havanský chodec. Autor prochodil celou Havanu včetně oblastí, do nichž turisté nezavítají, a procestoval i odlehlé části Kuby, včetně kulturně odlišného východu ostrova. Jeho prvotním cílem bylo zmapovat hudbu na Kubě, autentický život muzikantů, provoz pouličních slavností i nahrávacích studií, klubů a uměleckého školství. Za tímto účelem se seznámil s řadou klíčových kubánských osobností. V rozhovorech s obyčejnými Kubánci i slavnými hudebníky (od kuriózních pouličních existencí až po hvězdy, jakými jsou držitelé Grammy z roku 1998, členové proslulého Buena Vista Social Clubu) postihuje žhavé trendy kubánského rapu, bossa novy, jazzu, rocku, reggae i tajemné santeríjské obřady, v nichž se hudby užívá k navození mystických účinků.

Tanec s Fidelem má reportážní charakter, takže čtenáře zaujmou např. pasáže, kde Foehr popisuje přírodní krásy východu ostrova, Sorou či Viňales. Avšak kniha obsahuje i mimořádně zajímavé naučné pasáže, týkající se nejen současnosti a historie kubánské hudby, ale historie vůbec - zvl. historie přistěhovalců (bývalých otroků) z Afriky. Několik kapitol je věnováno náboženství afrických Yorubů, jeho historii na africkém kontinentě i současnosti na Kubě a v celé Americe. Autor se na Kubě zúčastnil santeríjských bubnových obřadů, hovořil s řadou lidí, ale stejně jako v oblasti hudby, také v tomto případě čerpá i z odborných publikací, které cituje.

Stephen Foehr strávil léta cestováním: byl učitelem v Etiopii, členem posádky plachetnice ve Středozemním moři, stavebním dělníkem ve Švédsku, filmovým statistou v Japonsku, reklamním textařem v Hongkongu, svědkem ve Vietnamu, pašerákem v Indii, povalečem v Malajsii a policejním zpravodajem a novinářem ve Spojených státech. Vyrostl ve farmářském městečku v Illinois a touhu poznávat svět v něm probudila četba knih Richarda Halliburtona. Studoval na univerzitách v Coloradu i v Římě a po promoci a vojenské službě v mírových sborech se stal cestujícím spisovatelem. Je autorem čtyř knih a mnoha článků, nyní žije opět v Coloradu.

Kniha Tanec s Fidelem začíná popisem sochy Johna Lennona v jednom havanském parku. Socha je dílem prezidenta Svazu kubánských sochařů Josého Villy a byla věnována Fidelu Castrovi. Ten prý připustil, že bylo chybou zakázat hudbu Beatles, a tak je od 80. let dovoleno ji poslouchat. Na Kubě je zkrátka všechno trochu jinak. Jediný rapový producent na Kubě Pablo Herrera prý autorovi řekl, že: "mladí lidé a hip-hop jsou průkopníky revoluce. To, co dělají, je rozvíjení revoluce z 59. roku. Mají skoro stejný ideologický program jako Castrova revoluce, ale jsou o krok dál." V kapitole Kubánská hrací skříňka komentuje Carlos Alfonso fenomén, který tamější hudbu proslavil: "Kvůli úspěchu starých pánů v Buena Vista Social Clubu dnes kubánští hudebníci nechtějí být mladí. Každý chce mít alespoň devadesát a hrát tradiční hudbu. Buena Vista Social Club je průměrná hudba, která se hrála v hotelech a restauracích. Nikdy se nehrála na scéně. Pak sem přijel ten Američan, Ry Cooder, a udělal jí velkou reklamu. Teď jíme svůj vlastní cukr rozpuštěný v bonbónech."

Kniha Tanec s Fidelem nabídne na cokoli jiný pohled. Překvapí hlavně ty, kdo Kubu neznají z vlastní zkušenosti. Zdálky se totiž snadno nálepkuje.

V rozhlasové četbě na pokračování účinkuje Ladislav Kolář v režii Evy Řehořové, zazní také řada hudebních ukázek.

Čtrnáctidílnou četbu vysíláme od 22. 2. do 7. 3. 2007.

Spustit audio