Steve Perry: Foolish Heart

V životě zpěváka americké rockové skupiny Journey, Steva Perryho, sehrálo zásadní roli rádio. Když v mládí uslyšel ve vysílání místní rozhlasové stanice písničku Sama Cooka, rozhodl se, že i on bude zpěvákem.

Historie moderní hudby je dnes natolik pestrá, že si člověk může vybrat z několika desítek žánrů stylů, které jazz, rock a pop nabízí. Každý má svá specifika a atmosféru a úměrně k tomu množství fanoušků, které tak osloví.

Kapela Journey je považována za zástupce tzv. pomp rocku. Označení pompézní pochází z fascinací rozsáhlejších kompozic, spočívajících ve  větších orchestracích. Hudebníci se nevyhýbají zapojení nástrojů v rocku běžně nepoužívaných, dejme tomu nástrojů smyčcových, akustické kytary a občas sáhnou i do škatulky jazzu a art rocku. Prameny této muziky lze vystopovat do 60. let, kdy jedněmi z průkopníků byli Moody Blues. Velice populární se v následujících dekádách staly skupiny jako Styx, Boston, Asia nebo Kansas. A jsou mezi ně počítány i Queen a Journey.

Muzikanti z posledně zmíněné kapely se mohli pochlubit účinkováním v nejprestižnějších souborech začátku 70. let. Původně hráli pod názvem Golden Gate Rhythm Section. Název nevyhovoval a tak místní rádio vyhlásilo soutěž o nové pojmenování. Posluchači zvolili jméno Journey. Žádná velká sláva je ale nečekala a tak dospěli k názoru, že jim chybí výrazná osobnost. Tu získali v r. 1977 v podobě zpěváka Steva Perryho. Ten vnesl do hudby skupiny radikálně nový, více popem ovlivněný styl, navzdory reptání některých členů kapely a fanoušků progresivního rockového zvuku. Perryho zpěvný hlas si získal uznání od prominentních hudebních vrstevníků a odborných publikací, byl znám jako „The Voice“, tedy hlas.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.