Stezka údolím Lužnice vede od pramene Eleonory až k Bechyni. Patří mezi nejlepší turistické trasy

29. leden 2023

V zákrutu řeky Lužnice, která se obtáčí kolem historického centra jihočeského města Tábora, můžete ochutnat vodu z pramene, který se jmenuje Eleonora. Pramen vyvěral v údolí v dnešní čtvrti Čelkovice už ve středověku, protože zjevně souvisí s těžbou stříbra a stříbrnými doly, které jsou nedaleko od něj, ve čtvrti Horky. To je dobové zdrobnělé označení hor. A když se ve středověku řeklo „hory“, znamenalo to v dnešní terminologii doly.

První zmínky o zdraví prospěšné vodě pocházejí ze 13. století. V roce 1732 pak vznikly první rozbory zdejší vody, které pověsti o léčivé vodě potvrdily. Postupem let se pramen stal tak vyhlášeným, že u něj město Tábor založilo a vybudovalo malé lázně. Nejprve tu v polovině 18. století stávala jen dřevěná kašna, v roce 1833 už lázně provozoval Josef Hermann, později pak manželé Plockovi.

„Byly to vyhlášené a hojně navštěvované lázně, v době jejich největší slávy sem přijížděly tisíce lidí ročně,“ připomíná Daniel Kovář, ředitel Státního okresního archívu v Českých Budějovicích. „Podle slov Jana Nepomuka Eiselta, někdejšího táborského lékaře, byla voda prospěšná pro léčbu plicních chorob, astmatu, žaludku, střev, hemoroidů, dny, koliky, kožních chorob a dalších neduhů.“

Bývalé lázně Eleonora v Táboře - Čelkovicích

Součástí léčby byly i zdravotní procházky. Jednou z možností byla trasa podél řeky Lužnice směrem k Bechyni a zřícenině hradu Příběnice. Dodnes tu vede jedna z nejstarších turistických stezek, Stezka údolím Lužnice. Je to první česká pěší trasa, která získala prestižní evropskou certifikaci a patří tak mezi nejlepší turistické trasy Evropy. Kdybyste ji chtěli projít celou, zabere vám to čtyři dny – podle čtyř etap, do kterých je rozdělená celá její délka. Tedy 55 kilometrů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.