Štítná žláza je nezastupitelný orgán v našem hormonálním systému

5. květen 2021

Potíže způsobené špatnou funkčností štítné žlázy jsou nějakou dobu latentní a nepůsobí větší problémy. Často se v počátku jedná pouze o vleklou únavu nebo rychlé změny váhy. Z neléčeného onemocnění štítné žlázy ale může vzniknout skutečně závažný zdravotní problém, který vyžaduje složitější léčbu. Pro zdravou funkci štítné žlázy je potřeba především dostatek jódu v potravě.

Hormon tyroxin, který štítná žláza vytváří, výrazně ovlivňuje centrální nervovou soustavu. A pokud ho při nízké funkci není dostatek, nervová soustava se u dítěte nerozvine tak jak má. Štítná žláza ale může způsobit velké komplikace i dospělým. Je to totiž nezastupitelný orgán v našem hormonálním systému. Problémy štítné žlázy v primárním stadiu probíhají velmi latentně. Nemocný zpočátku může pociťovat pouze zvýšenou únavu nebo naopak hyperaktivitu, a často se na možné souvislosti se štítnou žlázou ani nepomyslí.

Hladina hormonu tyroxin udává charakter onemocnění

Onemocnění štítné žlázy se projevuje především její sníženou nebo zvýšenou funkcí. Při snížené funkci je postižený pacient vlekle unavený, má suchou kůži, přibírá na váze, je zimomřivý, spavý, unavený a zpomalený. Snížená funkce vzniká při nedostatku hormonu štítné žlázy zvaném tyroxin. Při zvýšené funkci je to naopak. Postižený pacient je rychlý, akční, málo spí, může mít bušení srdce, je rozlítaný, roztěkaný, nesoustředí se.

Pokud se vyskytnou podobné zdravotní komplikace, je na místě zajít co nejdříve ke svému praktickému lékaři. Vyšetření štítné žlázy se skládá z odběru krve, která se dále odešle na testy zaměřené na funkčnost štítné žlázy. Pokud je nález pozitivní, pacient je vyšetřen i na endokrinologii, kde se doplní sonografické vyšetření. Problémy mohou totiž vzniknout i uzlíky na žláze nebo rakovinou.

Pro správnou funkci štítné žlázy je velmi důležitý jód

Hlavní příčina špatné funkce štítné žlázy ale nejčastěji bývá nízká hladina jódu v potravě. Jód je totiž základní kámen pro tvorbu hormonu tyroxin. A pokud je malá nabídka jódu v potravě, tyroxin se nemůže tvořit v dostatečném množství a může způsobit výrazné onemocnění štítné žlázy. Často právě sníženou funkcí trpí lidé na horách, kde bývá jódu nedostatek. Ovšem rozhodně není rozumné z důvodu prevence jód užívat ve větších dávkách. Tím si můžeme sami funkci žlázy vychýlit. I zde se vyplatí dodržovat vyváženou stravu, případně kupovat jodizovanou sůl.

Problémy se štítnou žlázou nezanedbejte

Léčba je dlouhodobá a nelze se obejít bez medikamentózní léčby. Při snížené funkci se dlouhodobě formou léků podává hormon tyroxin. Štítná žláza se potom musí pravidelně kontrolovat a bohužel léčba je dlouhodobá. Obzvláště pokud problémy se štítnou žlázou vzniknou na podkladě autoimunitního onemocnění, jedná se o celoživotní problém, který je nutné pravidelně hlídat. Ale disfunkci štítné žlázy mohou způsobit i některé léky, které dlouhodobě užíváme, stres nebo dědičné dispozice.

Počáteční onemocnění štítné žlázy nezanedbejte. Z neléčeného onemocnění štítné žlázy může vzniknout skutečně závažný zdravotní problém, který vyžaduje složitější léčbu.

Spustit audio

Související