Stížnost posluchačky I. Síbkové ohledně změn na stanici ČRo Dvojka (březen 2019)

27. březen 2019

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 27. 3. 2019.

Text stížnosti

Vážení, v Radě ČRo. 

Už dlouhou dobu nám chcete dokázat, že zlaté staré časy jsou pryč. Nyní už je to opravdu pravda pravdoucí.
Jestli chcete dokázat, že změny děláte, aby Vás sledovala mladá generace, jste na velikém omylu. Rádio Junior na Praze Dvojce od 19 hodin právě připoutalo celou rodinu. Krásné, poučné vysílání, spolupráce dětí s rodiči. To je ta chvíle, kdy upoutáte malé, mladé, starší i staré. Málokdo si kvůli Vaší změně bude každý den přepínat rádio. Dřívější systém byl naprosto přirozený, každý se těšil. Nové posluchače nezískáte a staří, skalní už mají modernizace více než dost.
Zbavujete se ODBORNÍKŮ, SE VŠÍM SPĚCHÁTE, DÁVÁTE HUDEBNÍ KULISU I DO ZPRÁV.
Oblíbený pořad Jak to vidí neopakujete, nové dlouhé pořady vysíláte dvakrát za den. Šetříte? Ale my platíme, tak snad nemusíte.
Zamyslete se, jestli vůbec chcete zachovat slušné, klidné, české vysílání s pěknou češtinou beze spěchu. Zatím tak vypadá nové Dva na Dvojce Jiřího Holoubka a Šárky Volemanové a hlasy Zity Senkové, Světlany Lavičkové, Marie Retkové, Stáni Lekešové, Jitky Lukešové, Daniely Brůhové, Světly Magny, Romany Růžičkové, Jitky Novotné, Zuzany Maléřové, Františka Novotného, Václava Větvičky, Tomáše Černého, Jiřího Anderleho, Ondřeje Suchého, Iva Šmoldase, Stanislava Motla, Václava Postráneckého, Aleše Cibulky, Miloše Skalky, Jiřího Černého, Mirka Černého, Ondřeje Kepky, Tomáše Voženílka, Romana Víška, Jana Rosáka, Václava Žmolíka,........ Hlavně nám nerušte na Praze Dvojce Meteor, Okouzleni slovem, Tobogán, Kdo by se divadla bál, Sklípek, Šťastnou cestu, Nedělní dobrá rána s již osvědčenými moderátory, Mikroforum, Noční proud, Seržanta Pepře, Starý desky jsou hezký, Kolotoč, Láska za lásku, Folklorní notování, 3 krát 60 , Vypravěči, Lenošku Iva Šmoldase, Dvoranu Mirka Černého, Stříbrný vítr, Hosta do domu, Stopy, fakta tajemství, Světla ramp, Hajaju, Pohádky, Poradny, prostě vše staré osvědčené.
Moc nám chybí milá Martina Kociánová s pořady Host do domu a Kupředu do minulosti, i jiní, kterých se postupně zbavujete a žijete z repríz. Dlouho nám chybí Písničky od srdce pana Františka Novotného a paní Stáni Dufkové, naší duše spřízněné.
Můžeme Vás poprosit o obnovení lidského pořadu pana Františka Novotného Textempore? 

Někdy nám připomíná nynější vysílání, jak bychom měli každý den k obědu brambory.  

Chválíme Terezku Kostkovou s pány Tomášem Topfrem a Jaromírem Hanzlíkem. 

Srdečně zdravím, děkuji za to dobré a přeji mnoho úspěchů a posluchačů.
Za všechny Vaše Věrníčky Prahy Dvojky, co Vám nemají možnost napsat, třeba pro zdravotní postižení na jejich prosbu píše věrná posluchačka
Ivana Síbková

Odpověď Rady ČRo

Vážená paní Síbková, 

jménem Rady Českého rozhlasu Vám děkuji za Váš podnět. Dovolte, abych svou odpověď uvedla připomenutím faktu, že úkolem Rady je zabývat se náplní vysílání pouze v případě, že se jedná o případné porušení Kodexu této instituce či příslušného Zákona o Českém rozhlasu. 

To neznamená, že bychom vysílání nesledovali. Podrobujeme jej také analýzám, které však v případě, že dochází ke změnám v programu té či oné stanice, které jsou navíc průběžně modifikovány, zadáváme a vyhodnocujeme až po uplynutí určité doby, vhodné ke zhodnocení. To je, a bude i případ aktuálního vysílání Dvojky. 

Přesto jsme si vyžádali k Vašemu podnětu stanovisko vedení ČRo, které k tomuto dopisu připojuji. Z výše popsaných příčin jej Rada prozatím ponechává bez komentáře. 

Závěrem ještě podotýkám, že průběžně se můžete obracet s programovými záležitostmi na ombudsmana ČRo PhDr. Milana Pokorného, PhD. 

S úctou, 

Hana Dohnálková,
předsedkyně Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Vážená paní Síbková, 

nejprve mi dovolte poděkovat za vaši přízeň a věrnost Českému rozhlasu Dvojka. V poslední době bohužel tato stanice čelí značnému poklesu zájmu o své vysílání, posluchačská obec se během pěti let zmenšila téměř o polovinu. Částečně to souvisí s demografickým vývojem, s rozvojem internetu a dalšími vnějšími faktory, které nedokážeme ovlivnit. Nemůžeme ovšem zavírat oči před skutečností, že desetitisíce posluchačů si přeladilo na jinou stanici, protože jim program Dvojky přestal vyhovovat. Pro nás, kteří rádio denně vytváříme s myšlenkou, abychom svou prací potěšili co nejvíce lidí, je každý ztracený, to jest nespokojený posluchač malou osobní porážkou. Kdybychom se s tímto stavem smířili, rezignovali bychom na své základní poslání. 

Zkuste prosím vnímat změny na Dvojce nikoliv jako automatické zlo, ale naopak jako příležitost naladit si nové pořady a slyšet nové, či staronové moderátory. Nebýt změn, nemohla byste nyní poslouchat rozhovory Terezy Kostkové, či Dva na Dvojce Šárky Volemannové a Jiřího Holoubka, které ve svém dopise chválíte. Svět se vyvíjí a s ním se vyvíjejí i média. Je to nevyhnutelný a přirozený proces. Nechceme v žádném případě naše věrné posluchače vystavovat revolučním změnám, proto volíme cestu pozvolné evoluce. Chci Vás ujistit, že rodinné stříbro v podobě těch neoblíbenějších pořadů najdete na svém místě ve stejné, či ještě lepší formě. Jak to vidí, Káva o čtvrté, Kolotoč, Hajaja, Meteor, Tobogan, nedělní pohádka a další tradiční pořady zůstanou pilíři vysílání vaší stanice.  

Na druhou stranu některé pořady končí z naprosto přirozených a nevyhnutelných důvodů. Nelze donekonečna vysílat reprízy pořadů, jejichž autoři jsou již na zaslouženém odpočinku, anebo bohužel zemřeli. Například Okouzleni slovem se reprízuje velmi dlouho a bohužel po skonu pana Luďka Munzara tento pořad již nelze obnovit. Je povinností média veřejné služby natáčet nové pořady, vyvíjet nové formáty a dávat příležitost dalším osobnostem. Pouze tak můžeme zajistit pro posluchače premiérové pořady a zbavit Dvojku množství repríz, o kterém se zmiňujete. 

K Vaší připomínce k dětskému vysílání. Rádio Junior se emancipovalo na svébytnou dětskou stanici, která má v Českém rozhlase velkou podporu. Byl jsem se Zorou Jandovou u zrodu této stanice. Přebírání programu jedné stanice jinou stanicí pro odlišnou cílovou skupinu posluchačů má smysl v době startu a zavádění této stanice, nikoliv u několik let zavedené a sebevědomé stanice, jakou dnes Junior je. Samotnému dětskému vysílání přestal blok na Dvojce vyhovovat, protože se muselo přizpůsobovat dospělému posluchači, který je z podstaty úplně jiný. Výsledek pak nevyhovoval ani dětem, ani dospělým. Společný poslech rádia dětí s rodiči, resp. prarodiči, je v dnešní době bohužel zcela minoritní záležitost. Děti mají obrovskou možnost výběru, a proto přirozeně sledují média, která jsou zacílena přímo na ně. Klub Rádia Junior je možné naladit na digitálním DAB rádiu, na internetu, případně ve Vaší televizi (DVB-T). Na Dvojce zůstávají ty nejtradičnější dětské pořady – Hajaja a nedělní pohádka. 

Věřím, že pokud dáte novému programovému schématu a také novým pořadům šanci, brzy zjistíte, že kvalita Dvojky nijak neutrpěla. 

S pozdravem 

Mgr. Ondřej Nováček
ředitel Programu

autor: kob
Spustit audio